Odessas guvernør Saakasjvili trekker seg

MOSKVA (NRK): Mikheil Saakasjvili trekker seg som guvernør i Odessa i Ukraina. Han sier den omfattende korrupsjonen i landet er årsaken.

UKRAINE-CRISIS/SAAKASHVILI

TRAKK SEG: Mikheil Saakasjvili på havnen i Odessa. Sammen med flere unge medarbeidere kunngjorde han at han trekker seg som guvernør.

Foto: STRINGER / Reuters

Saakasjvili kunngjorde at han trekker seg på en improvisert og følelsesladd presskonferanse i Odessa havn, og kom samtidig med sterke anklager mot president Petro Porosjenko.

Han sa at Porosjenko personlig støtter to kriminelle klaner i Odessa som aktivt motarbeider alle forsøk på å rydde opp i korrupsjonen.

Fra president i Georgia til guvernør i Ukraina

Det var nettopp Porosjenko som i mai 2015 overraskende utnevnte sin gamle venn, Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili, til guvernør i det viktige Odessa fylke ved Svartehavet.

Saakasjvili kom til makten etter den såkalte roserevolusjonen i Georgia i 2003, og ble kjent for sin kompromissløse kamp mot korrupsjon i hjemlandet.

Men etter at han var ferdig med sine to presidentperioder, ble også han anklaget for maktmisbruk, og valgte å forlate hjemlandet i 2014.

Kjempet mot korrupsjon

Julia Marusjevska

Julia Marusjevska er en av flere unge reformister som har jobbet sammen med Mikheil Saakasjvili i Odessa.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter at han ble utnevnt til guvernør i Odessa har han fortsatt sin kamp mot korrupsjon og for reformer. Men han har møtt kraftig motstand fra de gruppene som tradisjonelt har styrt i området.

Under sin tale i dag sa Saakasjvili at det hadde vist seg umulig å få støtte hos regjeringen og presidenten til å bekjempe korrupsjonen, blant annet i havnen i Odessa.

Han sa derfor at han ikke så noen annen utvei enn å trekke seg.

NRKs møte med Saakasjvili i januar 2016

– Forakt for soldatene

Saakasjvili mente også at de personene som har tilrevet seg enorme verdier også forråder de soldatene som slåss mot de prorussiske separatistene øst i Ukraina.

– De samler opp sine verdier på bekostning av våre soldater, på bekostning av dem som ga sitt liv i Maidanopprøret i 2014. De forråder ideen om den ukrainske revolusjonen, og deres eneste motivasjon for det de gjør er å fylle opp sine egne lommer, sa Saakasjvili.

Reportasje om Georigas tidligere president Mikheil Saakashvili.

I NRK: Se innslaget med Saakasjvili i Dagsrevyen 31. januar.

Politisjefen trakk seg

Ifølge nettavisen Ukrainska Pravda er Porosjenko innstilt på å innvilge avskjedssøknaden, men Saakasjvili har sagt han fortsetter til den er formelt godkjent.

Han sier også at han kommer til å fortsette kampen for reformer og mot korrupsjon i Ukraina, men har ikke sagt hvordan han vil gjøre det.

Også sjefen for politiet i Odessa, Georgi Lortipanidze, leverte i dag inn sin avskjedssøknad. Han er også opprinnelig fra Georgia.

Tilbakeslag for reformpolitikken?

Saakasjvili er ikke den første utenlandske reformvennlige politikeren som gir opp å reformere Ukraina.

I februar trakk litauiske Aivaras Abromavicius seg som økonomiminister, og senere har også den USA-fødte finansministeren Natalija Jaresko trukket seg.

Poroshenko og Saakashvili

Lykkeligere dager. Ukrainas president Petro Porosjenko og Mikheil Saakasjvili i forbindelse med kunngjøringen av utnevnelsen av ny guvernør i Odessa i slutten av mai 2015

Foto: HANDOUT / Reuters

Dagens kunngjøring er et stort nederlag for Porosjenko og hans regjering, og gjør at svært mange både i Ukraina og i utlandet stiller spørsmål ved om det er mulig å få til reformer i landet.

President Petro Porosjenko besøkte Norge 18. oktober 2016

SISTE NYTT

Siste nytt