Saakasjvili blir guvernør i strategisk viktig del av Ukraina

MOSKVA (NRK): Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili blir i dag utnevnt til guvernør i Odessa i Ukraina. Han er bare en av flere utlendinger som har fått ledende stillinger i Ukraina det siste året.

Ukrainer avfyrer granatkaster nær Donetsk

En ukrainer fyrer av granatkaster nær Donetsk. Ukraina har nå utnevnt Mikhail Saakasjvili, som er en hatfigur i Russland, som guvernør i Odessa.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Mikhail Saakasjvili

De nåværende makthaverne i Georgia har reist flere tiltalepunkter mot Saakasjvili for korrupsjon og maktmisbruk, noe Saakasjvili selv kaller grunnløse og politiske handlinger.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Etter den korte krigen mellom Georgia og Russland i august 2008 ble Saakasjvili en hatfigur i Russland, og russiske politikere med president Vladimir Putin har avvist enhver kontakt med ham.

Det var seint i går kveld ryktene om at Mikhail Saakasjvili i dag skal utnevnes til guvernær i Odessa fylke i Ukraina begynte å svirre. Og i dag blir det altså bekreftet at den tidligere georgiske presidenten skal overta denne viktige posten i det konfliktfylte landet øst i Europa.

Mikhail Saakasjvili var mannen som ledet revolusjonen i hjemlandet Georgia i 2003 og seinere ble valgt til landets president, en stilling han hadde helt fram til 2013. Etter at han måtte forlate presidentkontorene har de nåværende makthaverne i Georgia reist flere tiltalepunkter mot Saakasjvili for korrupsjon og maktmisbruk, noe Saakasjvili selv kaller grunnløse og politiske handlinger. Dette har likevel har gjort at han har valgt å forlate hjemlandet.

Saakasjvili gjennomførte sin militærtjeneste i Ukraina den gangen landet var en del av Sovjetunionen, og studier i Kiev på 1990-tallet gjør at han har tett bånd til landet, og snakker både russiske og ukrainsk.

Strategisk viktig

Porosjenko og Saakasjvili

Mikhail Saakasjvili og Ukrainas president Petro Porosjenko har lenge hatt et tett forhold

Ukrainas president Petro Porosjenko utnevnte i vår Saakasjvili til å lede en arbeidsgruppe som skal overvåke reformprosessen i landet, og i dag blir altså Saakasjvili ny guvernør i det strategisk viktig Odessa fylke ved Svartehavet.

Odessa har tradisjonelt hørt til de mer russisk-språklige delene av Ukraina, og 2. mai i fjor ble nærmere 50 mennesker drept i sammenstøt og uro i selve Odessa by. Disse hendelsene fikk voldsom oppmerksomhet i Russland, som et eksempel på hvordan russere i Ukraina ble behandlet.

Odessa - Potemkintrappen

Potemkintrappen i Odessa. Nå skal Mikhail Saakasjvili styre i denne strategisk viktige byen ved Svartehavet.

«Modig handling»

Utnevnelsen av Saakasjvili har allerede vakt reaksjoner i Russland, og ombudet for menneskerettigheter i Det russiske utenriksdepartementet Konstantin Dolgov skriver på sin twitterkonto at det er merkelig at man utnevner en personer som det allerede er utstedt arrestordre på til guvernør i Ukraina.

Fra før har flere utlendinger tatt viktige stillinger i den ukrainske statsadministrasjonen. Blant annet er Aivaras Abromavicius fra Litauen minister for økonomi og utvikling i regjeringen. Abromavicius var også raskt ute på twitter med å kalle utnevnelsen av Saakasjvili for en modig handling.

SISTE NYTT

Siste nytt