NRK Meny
Normal

Leste trussel-varsel fire timer etter angrepet

Etter fire og en halv time oppdaget det svenske sikkerhetspolitiet terrortrusselen de hadde mottatt på e-post i forkant av selvmordsangrepet i Stockholm.

Anders Thornberg fra det svenske sikkerhetspolitiet Säpo

Anders Thornberg, operativt ansvarlig i Säpo, mener politiet hadde ingen mulighet til å forhindre det som skjedde.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) oppdaget ikke e-posten som varslet om terrorangrepet i Stockholm sist helge før fire timer etter at de to eksplosjonene hadde skjedd.

Det bekrefter Säpo i en pressemelding onsdag kveld. Säpo har tidligere ikke ønsket å kommentere detaljer rundt e-posten som ble sendt til sikkerhetspolitiet og det svenske nyhetsbyrået TT bare ti minutter før angrepet fant sted.

E-posten skal ha inneholdt en et lydopptak på både svensk, engelsk og arabisk med en generell trussel om at mennesker i Sverige skulle dø.

Da e-posten ble lest, fire og en halv time etter at den hadde blitt sendt til sikkerhetspolitiet, var det allerede flere timer siden selvmordsbomberen hadde sprengt seg selv i lufta midt i julehandel-rushet i den svenske hovedstaden.

Ifølge Säpo ville ikke politiet ha kunnet forhindre angrepet selv om de hadde lest e-posten tidligere.

– Ettersom datafilen ikke inneholdt noen opplysninger om tid og sted for attentatet, og kom inn kun ti minutter før sprengningen, fantes det ingen muligheter for Säkerhetspolisen å forhindre det som intraff, sier Anders Thornberg, operativt ansvarlig i Säpo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt