Så ny gisselvideo: – Jeg har fått nytt håp

Hanwa Usmans søster ble brutalt bortført av Boko Haram. To år senere har hun fortsatt ikke gitt opp håpet om å bli gjenforent. En ny gisselvideo skaper ny optimisme.

Søsteren til Hanwa Usman er blant de bortførte skolejentene

Søsteren til Hanwa Usman er blant de bortførte skolejentene. Hun har tidligere sagt til NRK at hun fryktet at søsteren er død. Nå har hun fått nytt håp.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Jeg har fått nytt håp, sier Hanwa Usman til NRK.

Hun har søsteren sin blant de 219 bortførte Chibok-jentene som Boko Haram kidnappet . I to år har hun sørget og lengtet etter svar på hvordan det går med henne.

I videoen som ble publisert på CNN vises 15 av de bortførte jentene. Hanwa forteller at hun kjente igjen flere av jentene på videoen:

– De var skolevenninner av søsteren min, forteller Hanwa. Hun følte glede da hun så dem igjen. Nå er hun spent på om søsteren snart kan bli satt fri.

– Du berørte livene til alle

219 nigerianske jenter er fortsatt savnet etter at den brutale terrorgruppa Boko Haram bortførte dem. Nå har flere av de fortvilte mødrene skrevet hjerteskjærende brev til sine døtre.

«Kjære Monica. Livet har vært vanskelig uten deg de siste to årene. Vi savner deg når vi husker den rollen som du har spilt i vår familie, spesielt sammen med dine søstre. Du var så snill og så spesiell fordi du berørte livene til alle som møtte deg,» skriver Martha Enoch.

Brevet er gjengitt på nettsiden til organisasjonen Pathfinders, og er offentliggjort 14. april. NRK møtte Martha Enoch i 2014. Da fortalte hun at familien knapt nevner datterens navn fordi det er for smertefullt.

NIGERIA-UNREST-ISLAMISTS-KIDNAPPING

FLERE TUSEN ER BORTFØRT: Siden 2014 har rundt 2.000 jenter og kvinner blitt bortført av Boko Haram. Fortsatt er 219 av skolejentene fra Chibok savnet.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

– Skulle ønske at døtrene var drept

Videoen som ble frigjort på CNN ble trolig brukt under forhandlingene mellom nigerianske myndigheter og Boko Haram i desember i fjor for å dokumentere at jentene fortsatt var i live.

Ifølge landets informasjonsminister Lai Mohammed er det usikkert om jentene har forandret seg nok til å si om videoen er ekte.

VG har snakket med den nigerianske advokaten Evon Idahosa som har samlet inn brevene fra mødrene.

– Mange skulle heller ønske at deres døtre var drept, enn at de lever og blir misbrukt av kidnapperne, forteller Idahosa til VG.

Laster Twitter-innhold

Bortført jente: – Alle har det godt

Minst 19 av foreldrene til de bortførte jentene skal ha dødd av stressrelaterte sykdommer de to siste årene.

På videoen blir 15 skolejenter fra landsbyen Chibok intervjuet. En av jentene, Naomi Zakaria, appellerer til nigerianske myndigheter om å bidra til at jentene kan bli gjenforent med sine familier.

«Jeg snakker den 25. desember 2015 på vegne av alle Chibok-jenter. Alle har det godt», sier Zakaria, ifølge CNN.

Ifølge menneskerettighetsgruppa International Alert blir jenter som slippes fri fra fangenskap hos Boko Haram-islamistene i Nigeria, ofte avvist av familiene sine når de kommer hjem.

Urix på lørdag 28.3.15: NRK møtte tre jenter som rømte fra Boko Haram

– Vet ikke om du er levende eller død

En annen mor til en av de savnede jentene innleder sitt personlige brev slik:

«Kjære Sarah. Jeg mistet alt da jeg mistet deg. Jeg lider, jeg er bitter, jeg gråter, jeg ber og faster. Hvis du var død, ville vi ha grått og vært i stand til å gå videre. Men vi vet ikke om du fortsatt er levende eller død,» skriver moren, Rebecca Samuel.

I et tredje brev skriver Esther Yakubu til sin datter Dorcas:

«Helt siden fødselen har jeg planlagt for deg, ditt liv, din utdannelse, din helse. Mitt håp er at du vil bli en motedesigner. Jeg har selv kjøpt en symaskin til deg, og en reisebag, og noen sett med klær. Men jeg har ikke sett eller hørt noe fra deg på to år, skriver hun.

De 234 nigerianske kvinnene og barna som ble befridd fra Boko Haram får nå traumehjelp. 
I dag kom det fram at 214 av jentene, altså nesten alle, er blitt gravide.

SISTE NYTT

Siste nytt