Hopp til innhold

Så lett fikk NRK tilbud om mindreårige på gata i Manila

FILIPPINENE (NRK): I et land hvor all prostitusjon er forbudt, tar det ikke lang tid før NRKs reporter får tilbud om unge jenter i Manilas gater. Hvert år dømmes svært få utenlandske turister for overgrep mot mindreårige på Filippinene.

HER FÅR NRK TILBUD: Denne mannen sier han kan hente en 16 år gammel student til NRKs reporter. NRK ville sjekke hvor lett man fikk tilbud om mindreårige prostituerte. På Filippinene er seksuell lavalder 18 år.

Manila

Ved dette krysset, sentralt i Manila, fikk NRK flere tilbud om mindreårige.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Utstyrt med skjult kamera ville NRK finne ut hvor enkelt det er å få tilbud om kjøp av mindreårige på Filippinene.

Sentralt i Manila, ikke langt unna den amerikanske ambassaden, tok det ikke lang tid før NRKs reporter fikk tilbud om å kjøpe seksuelle tjenester av mindreårige.

Flere halliker kunne tilby det som angivelig skal være 15–16 år gamle jenter.

– Sir. Vil du på fin bar? Eller ta med en dame på en «good time»?

– Jeg ser etter noe ungt i kveld.

– Sir, kom. Jeg har en student. Familien sa til meg, at hvis jeg møtte en fyr ... for de vet at jeg jobber her. 17–16 år, hvis du er interessert. Jeg kan sende dem til rommet ditt.

Halliken svarer også positivt når NRK spør om han kjenner til 15-åringer før samtalen avsluttes.

Strenge lover

Filippinene har i flere år vært et kjent reisemål for barneovergripere. Derfor har landet innført flere strenge lover mot overgrep.

Selv om jentene NRK får tilbud om ikke er små barn, regnes alle under 18 år som mindreårige på Filippinene. Og dersom man blir dømt for overgrep av mindreårige, risikerer man svært strenge straffer.

Men ifølge frivillige organisasjoner er filippinsk politi og rettsvesen ofte korrupt, noe som fører til at utlendinger ofte slipper unna.

Alwin De Leon

FORTVILET: Alwin de Leon, Terre des Hommes på Filippinene, synes det er trist at mange reiser til Filippinene for å betale for overgrep av barn.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Leder for Terre des Hommes på Filippinene, Alwin de Leon, synes det er trist at mange utlendinger kommer til Filippinene og betaler for misbruk av mindreårige.

– Amerikanere går igjen, men dessverre er også europeere involvert i disse sakene. Det er trist at mange utlendinger kommer hit for å kjøpe våre mindreårige, sier han.

Få dømmes

Terre des Hommes er en internasjonal barnerettighetsorganisasjon, som jobber aktivt med å stanse overgrep på Filippinene. Organisasjonen har team som spaner på potensielle overgripere på flere kjente turiststeder i landet.

Når teamet har samlet tilstrekkelig dokumentasjon på at det foregår overgrep av mindreårige, deler de mulige bevis med politiet.

De siste tre årene har de etterforsket 58 potensielle overgrepssaker. Men til tross for arbeidet som legges inn i disse sakene, har kun én sak endt med dom.

– Problemet er at rettsvesenet her jobber for sakte, men også at overgriperne finner metoder for å betale ofrene slik at siktelsen frafaller, sier de Leon.

400 omreisende

I 2014 avdekket norsk politi at minst 400 overgrepsdømte nordmenn reiser til fattige land i såkalte risikofylte regioner. Men når man har sonet dommen, har man gjort opp for seg. Og dermed kan man fritt reise hvor man vil.

Kripos ønsket å se nærmere på reisevirksomheten til overgrepsdømte nordmenn.

– Noen av dem er bare på ferie, men så vet vi at andre reiser med hensikt om å begå overgrep mot barn, og det er et større problem enn det mange av oss liker å tenke på, sier Laila Søndrol, som er leder for seksjonen for seksuallovbrudd i Kripos.

Søndrol sier politiet ikke har kapasitet til å overvåke alle som begår overgrep.

– Hvis vi skulle gjøre det, hadde vi ikke hatt kapasitet til å gjøre noe annet, dessverre sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt