Urix forklarer

Rystende rapporter kan felle Zuma

JOHANNESBURG (NRK): Velgerne svikter, og valutaen faller i Sør-Afrika. Nå vil finansministeren bevise at Jacob Zumas venner ranet landet.

Jacob Zuma vinker til supportere

KJEMPER: Den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma vinker her til tilhengere i Atteridgeville ved Pretoria i Sør-Afrika i sommer. Nå øker motstanden mot presidenten, som må kjempe for sitt politiske liv.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har kjempet for sitt politiske liv flere ganger, og vunnet. Men denne gangen er motstanderne både flere og mektigere.

Presidenten er tidligere frikjent for voldtekt og dømt for grådighet. I september måtte Zuma tilbakebetale vel 3 av de rundt 120 millioner statlige kronene som ble brukt for å oppgradere hans private bolig med svømmebasseng, amfiteater og hønsegård.

Nå dreier det seg om omfattende korrupsjon. To ulike, upubliserte rapporter skal inneholde sterke beviser på at presidenten var kjøpt og betalt av den styrtrike indiske Gupta-familien.

Partitopper og regjeringsmedlemmer, med visepresidenten i spissen, går nå mot sin egen president. Dette kan være begynnelsen på slutten for presidenten.

En demonstrant holder opp et ark med påskriften "Vi vil ha Zuma ut" på

«UT MED ZUMA!»: En demonstrant krever Jacob Zumas avgang.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Stanset rapport

Sør-Afrikas ombudsmann for korrupsjonssaker har laget en rapport om presidentens forhold til Gupta-familien. Vennskapet ble først godt kjent for tre år siden, da Gupta-familiens gjester fra India fikk benytte en sørafrikansk militær flybase for bekvemmelighetens skyld.

SAFRICA-INDIA-POLITICS-PEOPLE

BRYLLUP MED BISMAK: Guptafamilien feiret bryllup i Sun City i Sør-Afrika og gjestene fikk lande på militær flybase. Skandalen var et faktum.

Foto: HO / Afp

Rapporten som ligger klar, har vurdert langt alvorligere anklager om hva Gupta-familien har kunnet gjøre med Zumas velsignelse.

Rapporten skulle vært offentligjort sist fredag, men presidenten fikk stanset den midlertidig rett før ombudsmannens pressekonferanse.

Guptagate

SAFRICA-COURT-POLITICS

KVINNEN BAK RAPPORTEN: Thuli Madonselas plan var å offentligjøre rapporten om Zumas forhold til Gupta-familien dagen før hun gikk av som ombudsmann for korrupsjonssaker 14. oktober. Men publiseringen ble stanset i siste øyeblikk.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Ombudsmannen har etterforsket de mange påstandene om at Gupta-familien urettmessig har skaffet seg statlige kontrakter for milliarder av kroner gjennom vennskapet til presidenten.

Rapporten har også undersøkt påstandene om at familien hadde makt til å kontrollere utnevnelser av statsråder og styremedlemmer i statlig bedrifter. Politikere har allerede stått fram og fortalt at de fikk tilbud om statsrådsposter, ikke fra presidenten, men fra Gupta-familien.

Ombudsmannen skal ha bedt presidenten svare på over 40 spørsmål, blant annet om hvordan sønnen, Duduzane Zuma, kunne bli milliardær på kort tid som ansatt i et selskap Gupta-familien kontrollerte.

Han fikk jobben bare seks måneder etter at faren var blitt president. Duduzane Zuma har nektet å svare. Presidenten har bedt om mer tid for å komme med sin versjon.

Finansministeren heller salt i såret

SAFRICA-GORDHAN/

MYE Å TENKE PÅ: Sør-Afrikas finansminister Pravin Gordhan ville ha innsyn i Guptafamiliens transaksjoner, men må selv møte i retten.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Samtidig utspiller det seg nå en beinhard kamp mellom Gupta-familien og Zumas egen finansminister.

Finansminister Pravin Gordhan har med rettens hjelp fått innsyn i hvorfor landets banker stengte 72 av Gupta-familiens kontoer tidligere i år. Ifølge en kilde som Sunday Times har snakket med, dreier det seg om hvitvasking av penger.

Materialet skal ifølge avisen vise Gupta-familiens økonomiske bånd til medlemmer av Zumas famile. Gupta-familien benekter alt. Familien flyttet tidligere i år tilbake til India og har avsluttet sine forretninger i Sør-Afrika.

Ondt blod i regjeringen

Finansministeren må selv møte i retten 2. november. Der må han blant annet svare for hvorfor han i en tidligere toppstilling ga en medarbeider en pensjon som vedkommende ifølge anklagen ikke skal ha hatt krav på.

Finansministerens støttespillere mener det er presidentens menn som står bak anklagene for å bli kvitt den brysomme statsråden.

Flere regjeringsmedlemmer, med visepresidenten i spissen, støtter finansministerens kamp mot president Zuma. Det gjør også medlemmer av ANCs mektige National Executive Committee (NEC), som den anerkjente avisen Mail & Guardian har snakket med.

Med absolutt flertall i alle valg siden apartheidtiden, har NEC makt og myndighet til å bestemme hvem som til enhver tid er landets president.

TOPSHOT-SAFRICA-POLITICS-ANC-RALLY

STØTTER ZUMA: Tusenvis av tilhengere møtte opp for å forsvare Jacob Zuma i en demonstrasjon i Durban 15. oktober.

Foto: RAJESH JANTILAL / Afp

ANC mister oppslutning

– Det er dere pressefolk som vil at Zuma skal gå av. Men presidenten har fremdeles folkets støtte, sier Solly Mogase, en av ANCs toppolitikere i Johannesburg, når NRK møter ham i Johannesburg.

– Presidenten har vår fulle støtte, og vi frykter ikke det som står i rapportene, sier Mogase.

Han tapte selv en viktig politisk stilling ved lokalvalget i august.

Oppslutningen om ANC sank med ti prosentpoeng fra parlamentsvalget for tre år siden. Den vanlige forklaringen på nedgangen er Zumas sviktende popularitet. Likevel stemte over halvparten på ANC i august.

Kampen om Zuma hardner til

Ungdomsligaen i ANC vil ta i bruk svært harde metoder for å forsvare sin president. Partiets ungdomsleder kalte presidentens kritikere i regjeringen for «slanger» og oppfordret veteraner fra kampen mot apartheid om å ta våpnene framfor å «forsvare revolusjonen».

Uttalelsen vakte oppsikt, og ANC sentralt kalte språkbruken for uansvarlig.

Den første testen på om dette virkelig er begynnelsen på slutten for Zuma kommer når finansministeren møter i retten 2. november. Flere sentrale politikere kan velge å benytte anledningen til å støtte ham i kampen mot landets president.

SISTE NYTT

Siste nytt