NRK Meny
Normal

– En mor ble tvunget til å drukne sin baby

Avhoppernes og tidligere fangers fryktelige vitnesbyrd om systematiske voldtekter, mord og tortur i fangeleirer i Nord-Korea kan få konsekvenser for regimet.

200.000 nord-koreanere er fanget i menneskelige slaktehus

Nord-Koreas kanskje mest kjente avhopper Shin Dong-hyuk er også en av dem som har fortalt sin historie under høringen i Seoul. Sju år etter at Shin Dong-hyuk klarte å rømme, ble hans historie til en bok i 2012.

Foto: Kim Hong-Ji / Reuters/NTB Scanpix

– Fangevokterne tvang henne til å drukne sin baby, sier Jee Heon-a, som er en avhopper fra en nordkoreansk skrekkleir.

34-åringen er en av 30 vitner som denne uken har delt sine hjerteskjærende beretninger fra det nordkoreanske regimet med FNs menneskerettighetskommisjon.

Jee fortalte kommisjonen at en mor ble tvunget til å holde sin egen baby nede i en bolle med vann.

– Moren ba fangevokteren om å skåne babyen, men han fortsatte å slå henne. Med hender som ristet, satte hun babyens ansikt under vann og holdt den der. Etter hvert stanset gråten og en boble steg opp som den døde, sier Jee.

Hjerteskjærende beretninger fra «helvete på jord»

FN-høringen har foregått i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Høringen skal ifølge nyhetsbyrået AP brukes til å samle inn beviser for at Nord-Korea har brutt menneskerettighetene.

Selv om de såkalte avhoppernes beretninger om systematiske voldtekter, mord og tortur i de nordkoreanske fangeleirene ikke er stort nytt, kan de få stor betydning denne gangen.

De rystende menneskerettighetsbruddene skal bidra til en rapport, som FNs menneskerettighetskommisjon skal legge fram i mars 2014.

Ifølge en embetsmann i FN kan disse beretningene få konsekvenser i form av hardere sanskjoner mot Nord-Korea.

Tidligere fangevokter i Nord-Korea

Ahn Myung-chul er en av avhopperne som har forklart seg for kommisjonen. Han jobbet som vakt og sjåfør på flere fangeleirer på 90-tallet før han hoppet av.

Foto: Lee Jin-man / AP/NTB Scanpix

Testet ut taekwando-ferdighetene sine på fanger

Avhoppere og politiske fanger har fortalt om sine opplevelser til kommisjonen. Ahn Myung-chul er en av avhopperne. Han jobbet som vakt og sjåfør på flere arbeidsleirer på 90-tallet.

Ahn forteller at de innsatte ikke ble behandlet som mennesker og at han etter hvert mistet tellingen over hvor mange som totalt ble slått til døden.

– Noen ganger var det så mange som 20 henrettelser i året, noen ganger ingen, har Ahn fortalt til kommissærene.

Avhopperen fortalte også at han og andre fangevokter testet ut deres taekwondo-ferdigheter på de insatte, og at de var påpasselige med å angripe deres svakeste sider.

– Usedvanlig panel

– Et panel fra FN sitter under høringene i Seoul, og det er ganske usedvanlig, forteller australske Michael Donald Kirby som leder FNs høring.

Overfor nyhetsbyrået AP sier han i et intervju at slike paneler kun kan tas i bruk «når andre systemer har sviktet».

Videre sier Kirby at det er en stor grad av enighet om at noe skal gjøres med situasjonen.

FN-høring i Seoul

Australske Michael Donald Kirby (t.h) ledet FNs høring i Seoul og sier at panelet er usevanlig. Her er han sammen med indonesiske juristen Marzuki Darusman under høringen i Seoul.

Foto: Jung Yeon-Je / AFP/NTB Scanpix

200.000 mennesker i fangeleirene

Situasjonen for de 24 millionene innbyggerne i det lukkede landet har i lang tid vært vanskelig.

Hver dag brytes samtlige menneskerettigheter, og majoriteten lever med konstant frykt for lederne som har styrt landet med jernhånd i over 60 år.

Amnesty International anslår at rundt 200.000 mennesker politiske fanger sitter under redselsfulle forhold i fangeleirer i Nord-Korea. Disse fangeleirene blir av avhopperne beskrevet som «helvete på jord».

– FN-høringen er vårt første og siste håp

Nord-Koreas kanskje mest kjente avhopper, Shin Dong-hyuk, er også en av dem som har fortalt sin historie under høringen i Seoul.

Sju år etter at Shin Dong-hyuk klarte å rømme som 23-åring, ble hans historie til en bok i 2012.

Shin ble født i en nordkoreansk fangeleir. Hans første minne er fra fireårsalderen da han så en henrettelse. Senere ble han også vitne til at moren og broren ble henrettet.

Han mener at det er nødvendig å vitne om de fryktelige tilstandene i landet.

– Det nordkoreanske folket kan ikke forsvare seg med våpen slik det er mulig i Libya og Syria. Jeg mener at FN-høringen er vårt første og siste håp, sier den tidligere fangen til nyhetsbyrået Reuters.

NKOREA-RIGHTS-PRISON-AMNESTY

Dette bildet, tatt av en overvåkningssatellitt, viser angivelig en fangeleir for politiske fanger i Nord-Korea. Det er ukjent hvor mange fanger som sitter her, men de skal leve under umenneskelige forhold, ifølge Amnesty.

Foto: DIGITALGLOBE / Afp

Fingeren hans ble kuttet av

I løpet av høringene har de nordkoreanske avhopperne og tidligere fangene fortalt om hvordan de ble mishandlet av fangevokterne. De har fortalt om systematiske voldtekter, mord og tortur.

Shin Dong-hyuk ble en finger kortere da han snublet og mistet en symaskin ned en trapp.

– Jeg trodde at de ville kutte av hele min hånd, så jeg var veldig takknemlig at det bare var en finger jeg mistet, fortalte han til panelet.

Nord-Korea vil ikke la en internasjonal kommisjon undersøke forholdene i landet, og avviser samtidig at borgerners menneskerettigheter blir krenket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt