Hopp til innhold

Kastet ut demonstrantene – stengte luftrommet for media

Opprørspolitiet kastet ut demonstranter i Zuccottiparken i New York under en storaksjon natt til tirsdag. Reportere fra hele verden twitret i frustrasjon.

Occupy Wall Street

En demonstrant blir tirsdag morgen arrestert etter å ha forsøkt å vende tilbake til Zuccotti Park i New York. Demonstrant-leiren, som er en del av 'Occupy Wall Street'-bevegelsen ble i natt ryddet etter ordre fra borgermesteren i New York.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Politiet kastet ut hundrevis av demonstranter i Zuccotti Park natt til tirsdag, og over 70 personer ble arrestert i den kaotiske opprydningen. Siden september har de oppholdt seg i parken for å protestere mot et økonomisk system som de mener favoriserer selskaper og de rike.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg sa i går at demonstrantene midlertidig måtte forlate parken, og ta med seg telt og eiendeler.

Samtidig som opprørerne måtte føres bort med tvang, fikk media i liten grad slippe til for å dokumentere den historiske hendelsen.

NYPD forsøkte å innføre et mediaforbud under nattens aksjon, skriver The Guardian.

Da politiet slo til i morgentimene, ble luftrommet stengt i nedre Manhattan for å hindre nyhets-helikoptere i å ta bilder i området. Det var rundt 1000 representanter fra opprørspolitiet som i natt ryddet Zuccotti Park.

Varebiler ble brukt til å tilsløre utsikten over parken, og politiet blokkerte akkrediterte medier fra å komme til i området.

Noen av journalistene som kom tett på, ble arrestert, eller sprayet med pepperspray, og ellers skal de ha blitt behandlet aggressivt.

Journalister twitret i frustrasjon med hashtaggen # mediablackout, og sa at politiet konfiskerte pressekort.

– Politiet ville ikke slippe media inn. Det hele virket planlagt, sier en New York Post-journalist, ifølge The Guardian.

Demonstrantene vender tilbake

En domstol i New York har tirsdag kveld bestemt at demonstrantene får oppholde seg i Zuccotti-parken, men nekter dem å slå leir.

Betingelsen for demonstrantene skal få oppholde seg i parken, som ligger rett ved børsen i Wall Street, er at de følger parkreglene og ikke slår opp teltene sine igjen.

Demonstrasjonene i New York har inspirert til lignende demonstrasjoner rundt om i verden. (Se lenger ned i saken)

Bloomberg evakuerte parken mandag med begrunnelsen; «vi ønsker å redusere risikoen for konfrontasjon».

– Dessverre var parken blitt et samlingssted der folk ikke kom for å demonstrere, men for å bryte loven og i enkelte tilfeller for å skade andre. Vi har fått rapporter om firmaer som er blitt truet. Naboer har klaget over bråk og uhygieniske forhold, skrev Bloomberg i en melding.

Occupy Wall Street

I morgentimene tirsdag er demonstrantene på vei tilbake til Zuccotti Park.

Foto: Bebeto Matthews / Ap
Occupy Wall Street

Demonstranter klatrer over gjerdene for å komme seg tilbake til Zuccotti Park.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Inspirert av arabiske opprør

«Occupy Wall Street» startet i New York, men har spredt seg til en rekke byer, først og fremst i USA, men også i utlandet. Deltakerne har flere steder støtt sammen med politiet.

Zuccottiparken har hatt stor symbolverdi for «Occupy Wall Street»-street og har vært et slags hovedkvarter siden starten tidlig i høst.

Bevegelsen er inspirert av det arabiske opprøret, og økonomiske protestleirer i Spania. Alle etterlyser en mer lik fordeling av verdens rikdom, og en mer rettferdig respons på den globale økonomiske krisen.

Lignende opprydning i USA de siste dagene:

  • Opprørspoliti arresterte over 50 personer etter å ha ryddet en protestleir i Portland, Oregon søndag kveld.
  • Politiet i Burlington, Vermont, kastet ut demonstranter søndag etter at en krigsveteran tok selvmord inne i et telt på campen.
  • Demonstrant-leirer i byene i Denver, Colorado, Salt Lake City, og Utah, ble ryddet lørdag.
  • Advokater for Occupy St. Louis i Missouri planlegger å ta tilbake leiren i sentrum av byen tirsdag, etter at den ble ryddet vekk på lørdag.

Lignende opprør i Europa

Protestene begynte i Puerta del Sol i Madrid i mai. Flere demonstrasjoner ble dermed utløst i Europa 15. oktober, i byene Roma, Berlin, Frankfurt, Leipzig, Hamburg, Dublin, Bucuresti, Zürich og andre byer. Demonstrasjonene var stort sett fredelige, men rundt 70 personer ble skadd da volden brøt ut i Roma.

Demonstrasjonene i London begynte 15. oktober. Leirer har blitt organisert ved St Pauls Katedral, med rundt 150 telt utenfor. De har fått beskjed om at leiren kan stå inntil nyttår, da vil myndighetene fjerne leiren lovlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spania

Puerta del Sol i Madrid 13. november 2011. Det var demonstrasjoner mot høy arbeidsledighet, politisk korrupsjon og kutt i lønninger - en uke før valget.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

Lignende opprør i Australia

Demonstrasjonene startet i Sydney og Melbourne 15. oktober. Politiet måtte fjerne 100 demonstranter med tvang fra leiren i Melbourne 21. oktober.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Occupy Australia

En demonstrant blir arrestert under 'Occupy Sydney' i Hyde park i Sydney.

Foto: DANIEL MUNOZ / Reuters

Lignende opprør i Canada

Her begynte demonstrasjonene 15. oktober i de største byene, blant andre Calgary, Halifax, Quebec, Toronto, Vancouver og Victoria. Politiet har tømt leirer i Halifax og Ontario, men den største leiren i Toronto har fått være i fred.

Occupy Toronto

Folk spiller musikk i St. James park som en del av 'Occupy Toronto'-bevegelsen.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt