Martyn Sculpher

– Vi vil aldri i verden overgi oss, roper Martyn Sculpher (56) inn til de fremmøte på en demonstrasjon for English Defence League i Worcester 1. september.

Foto: Johan E.Bull / NRK

Ryddet døde etter selvmordsangrep

Det var da Martyn Sculpher bestemte seg for å bli med i islamkritiske English Defence League.

WORCESTER/LANCASTER (NRK): London en tidlig morgen 7. juli 2005. Alarmen går i morgenrushet. Det hadde eksplodert flere forskjellige steder i byen.

– Vi trodde det var en gasslekkasje eller togkollisjon, og rykket ut med alt mannskap vi hadde, sier Martyn Sculpher (56).

Men det han og de andre redningsfolkene fikk se var gater fulle av skadde, mennesker som gikk rundt i sjokk.

Den første bomben hadde gått av på Algate T-banestasjon. Andre bomber var gått av ved Edgware Road, King's Cross, Moorgate, og Russel Square. En rød dobbeltdekkerbuss hadde fått taket blåst av i en eksplosjon ved Tavistock Square.

I alt 52 mennesker mistet livet den morgenen i London.

Hentet ut kroppsdeler fra T-banen

Martyn Sculpher og hans kolleger i London Underground tar seg ned i tunnelen ved Edgware Road. T-banevognene er sprengt i filler. Det er glasskår overalt, og et hvitt støvlag som ligger i luften gjør det vanskelig å se.

Jobben hans er å hente ut de døde. I sitt arbeid i T-banen er han vant med å se døde mennesker. Storbyen London har flere titalls tilfeller av folk som kaster seg foran T-banetog i selvmord hvert år. Men dette er noe helt annet. En måned tok det å få alle kroppsdelene ut av tunnelen.

– Det var kroppsdeler som måtte fraktes bort. Det jeg så vil plage meg resten av livet, sier Sculpher.

Martyn med hund

Martyn Sculpher (56) bestemte seg for å bli med i den islamkritiske bevegelsen English defence league etter terrorangrepet mot London i 2005.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Han viser fram et diplom han fikk for den heltemodige innsatsen etter terrorangrepet. Men det ble en mager trøst. Bildene av det han så der nede i tunnelen slapp aldri taket. Han tok til flaska.

EDL-demonstrasjon

En diplom for innsatsen etter terrorangrepene i London i 2005.

Til slutt mistet han både jobb og hjem.

– Jeg havnet på hospits. Vi var stort sett tre stykker som delte rom og sov i hver vår feltseng, forteller han.

Men det stoppet ikke der for Martyn.

English Defence League

Worcester, lørdag 1. september 2018. Martyn Sculpher trer på seg den grønne vesten med påskriften English Defence League på ryggen.

Han møter de andre på et avtalt sted i byen. De gjør seg klare til å demonstrere mot planene om å bygge en ny moské i byen. Flere vifter med det engelske flagget med EDLs emblem.

Stemningen er spent. Store politistyrker med hjelm og sikkerhetsvester patruljerer gatene. Politi til hest er også kalt ut. De tar ingen sjanser.

EDL medlemmer diskuterer

EDL-tilhengere møttes fra flere steder i England under demonstrasjonen 1. september i Worcester.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Sist EDL kom til byen endte det med sammenstøt med antirasister. Tre personer ble pågrepet. To politifolk ble skadet. Martyn fikk bruk for førstehjelpsbagen, og måtte ta seg av en av sine meningsfeller som blødde kraftig i ansiktet.

– Vi fikk lappet han sammen. Han måtte til sykehuset og sy fem sting, sier han.

En kraftig, skallet kar med EDL tatovert i nakken roper demonstrantene i gang. De begynner å gå. Politiet danner en jernring rundt de cirka 200 demonstrantene. En motdemonstrasjon med rundt 500 mennesker har startet på den andre kanten av byen, snart vil de to demonstrasjonstogene passere hverandre.

Tatovering

Flere tilhegere av EDL har tatovert «N.F.S.E» på kroppen, som betyr «No Fucking Surrender Ever».

Foto: Johan E. Bull / NRK

Langs hele ruta har mange dukket opp for å vise sin avsky mot EDL.

– Vi vil ikke ha fascister i denne byen! roper Ewelina Lason (38).

Det blir ampert. En av EDL-tilhengerne går helt opp i ansiktet hennes og peker.

– Vi er ikke nazi-avskum!

En politimann griper inn, tar tak rundt ham, og kaster ham i bakken. Folk samler seg rundt. Det har jevnlig vært voldelige sammenstøt mellom EDL og antirasister i de snart ti årene de har eksistert.

Skal ha hatt kontakt med Breivik

Bevegelsen kunne samle opptil 3000 tilhengere i demonstrasjonstog på det meste. Mange titalls tusen støtter dem på Facebook. Enkelte fascister og nynazister var og med i deres rekker.

Politi til hest EDL

Politiet tok ingen sjanser i forbindelse med demonstrasjonen i Worcester.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Medlemstallene gikk ned etter at grunnlegger Tommy Robinson sluttet, og også fordi det ble kjent at EDL skal ha hatt kontakt med terroristen Anders Behring Breivik, noe Breivik selv skrøt av.

EDL er islamkritisk og nasjonalistisk. De er for brexit og mange er tilhengere av USAs president Donald Trump. Folk som er med tegner ikke medlemskap i tradisjonell forstand. De er felles om opplevelsen av at tradisjonelle engelske arbeiderstrøk endrer seg på en måte de ikke liker.

– Se på måten de oppfører seg på, hvordan de kler seg og hva de sier. De bærer alle kjennetegn på at de er fascister. Det er synd at det engelske klassesystemet fører med seg denne type hatefulle ytringer, sier George McGahey (59) fra Worcester.

EDL

EDL har sine egne vakter med i demonstrasjonstoget, som samarbeider med politiet om å holde orden.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Martyn Sculpher har gått foran i toget i snart ti år og har opplevd mye bråk og sammenstøt. Fascister og nynazister er renset ut av EDL nå, hevder han.

– Vi er verken rasister eller fascister. Vi er imot en ideologi. Vi er heller ikke islamofober. Den beskyldningen kommer bare fordi de ikke liker å bli motsagt. Vi kjemper mot den ekstreme utgaven av islam, sier han.

EDL-demonstrasjon

EDL består av islamkrtiske nasjonalister.

– Jeg måtte rydde opp etter islam

Martyn ruller seg en røyk på trappa utenfor huset sitt i den nordengelske byen Lancaster der han bor med kona Nadia og tre barn.

Livet har vært tungt etter den junidagen i 2005. Bildene av det han så inne i T-banetunnelene er det vanskelig å kvitte seg med.

Til slutt ble han lagt inn på psykiatrisk sykehus. Diagnosen var post traumatisk stresslidelse. Deretter fulgte år med terapi og tid til å tenke.

Nå har han lagt bort flaska og er friskmeldt. Men det ble umulig å gå tilbake til den gamle jobben i T-banen, og han har fått uførepensjon.

Det var den ekstreme islamistiske gruppen al-Qaida som hadde tatt på seg skylden for terroren. Sculpher bestemte meg for å bli med i English Defence League.

– Jeg befant meg i en situasjon der jeg måtte rydde opp etter islam. Islam tok til og med livet av en av sine egne, sier Schulper.

EDL-demonstrasjon

Martyn Sculpher (56) har tatt vare på avisutklipp fra dagene etter terrorangrepene i London 7. juli 2005.

De fleste vil hevde at terrorangrep i seg selv ikke har noe med islam å gjøre, men det er ikke slik Martyn ser det.

– Ja, jo, men ... til syvende og sist var det de som lagde bomben. Dette er forskjellen mellom moderat og ekstrem islam. Det er den ekstreme utgaven som jeg er imot, sier han.

Tommy Robinson er helten

Demonstrasjonstoget går videre. En EDL-demonstrant i grå dress leder an i en kampsang om Tommy Robinson, som har en høy stjerne blant tilhengerne av English Defence League selv om han ikke lenger er med i bevegelsen.Robinson har nylig sluppet ut av fengsel.

Robinson ble arrestestert for å ha filmet utenfor et domslokale i Leeds. Rettssaken var en del av en stor overgrepssak i Huddersfield og andre byer som omfatter hele 29 tiltalte med sør-asiatisk bakgrunn.

EDL tilhenger med Union Jack

De mest vanlige flagget EDL-tilhengerne bruker er det engelske, men endel har med seg «Union Jack» også.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Ifølge britiske medier er de tiltalt for mer enn 170 tilfeller av blant annet voldtekt, seksuelle overgrep, trafficking, bortføring og omsorgssvikt.

Fra før var Robinson dømt for å ha filmet utenfor en rettssal der fire menn var tiltalt for gruppevoldtekt av en ung jente.

Han identifiserte de tiltalte, noe som ikke er lov. På videoen gir han uttrykk for sine meninger om islam og muslimer.

Tommy Robinson

Tommy Robinson eller Stephen Christopher Yaxley-Lennon som han egentlig heter dannet English Defence League.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

– Tommy Robinson er en legende. Han forteller sannheten som ikke kommer fram i de store mediene, sier en mann som ikke vil fortelle navnet sitt til NRK.

Drapstrusler

Demonstrasjonen i Worcester er i ferd med å løse seg opp. Det tunge politioppbudet virket, for det ble ikke mye bråk denne gangen.

– Vi er fornøyde. Målet er å spre budskapet til folket, sier Martyn.

Men da Martyn, Nadia og sønnene skal gå hjem, ypper noen til bråk. Politiet kommer raskt til og eskorterer dem til togstasjonen der toget tilbake til Lancaster snart ruller inn på perrongen.

EDL er en omstridt bevegelse. Martyn og kona Nadia har fått flere drapstrusler mot seg på sosiale medier, forteller de.

– Vi har til og med fått en curry levert på døra som vi ikke hadde bestilt. Det er en vanlig måte å gjøre det på for å markere at vi vet hvor du bor. Det er slike ting som skjer, men det er vi vant til, sier han.

Allerede neste måned venter en ny demonstrasjon for Martyn, Nadia og de andre i EDL.