Ryan gikk rett i strupen på Obama

TAMPA (NRK): Republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan gikk til frontalangrep på Barack Obama for den kostbare helsereformen og den økonomiske politikken. Men han fortalte ikke nødvendigvis hele historien.

Republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan på landsmøtet i Florida

PÅ OFFENSIVEN: I sin tale til landsmøtet angrep republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan president Obama for den kostbare helsereformen og for hans økonomiske politikk.

Jon Gelius, USA

Han er republikanernes nye stjerneskudd og partiets økonomiske strateg, 42 år gamle Paul Ryan

I sin tale til landsmøtet i natt gikk han rett i strupen på president Barack Obama for den kostbare helsereformen og for hans økonomiske politikk.

– «Obamacare» er mer 2000 sider med regler, skatter og avgifter som ikke har noen plass i et fritt land, fortalte han landsmøtet, og refererte til Obamas helselov som går inn for å kutte mer enn 700 milliarder dollar i anslåtte utgifter i dagens Medicare-program.

Det Ryan ikke fortalte var at han selv gikk inn for tilsvarende kutt. Et poeng Demokratene helt sikkert kommer til å bite seg merke i.

På samme måte så anklaget Ryan Obama for ikke å ha hørt på de økonomiske rådene den tverrfaglige gjeldskomisjonen han selv satt i ga, men uten å nevne at han tok dissens mot de samme rådene som bestod av konkrete tiltakt for å redusere budsjettunderskuddet, skriver New York Times.

Lovet kutt

Ryan fortalte i steden landsmøtet at de vil kutte i de offentlige utgiftene og skape 12 millioner nye arbeidsplasser hvis han og Mitt Romney kommer til makten i valget i november.

Republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan presenterte seg og familien for republikanernes landsmøte

Video: Republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan presenterte seg og familien for republikanernes landsmøte

Han takket for og aksepterte nominasjonen som visepresidentkandidat med å love å gi velgerne «det enkleste mulige valget» i kampen om Det hvite hus i november.

– Før matematikken og motgangen overvelder oss alle, skal vi løse denne nasjonens økonomiske problemer, lovet Ryan.

Hard kritikk for utenrikspolitikken

Også president Obamas utenrikspolitikk ble angrepet på møtet i Tampa, Florida i natt.

Tidligere presidentkandidat John McCain kritiserte Obama for de harde kuttene i militærbudsjettet og for en politikk som har sviktet USAs allierte og svekket USAs innflytelse på resten av verden.

Og tidligere utenriksminister Condoleezza Rice entret scenen med budskapet om at Romney ville bli en langt dyktigere leder for «den frie verden».

Misjonær i Frankrike

Multimillionæren Romney har lite internasjonal erfaring, bortsett fra et opphold i Frankrike som misjonær for mormonerne. Talen til Rice ga publikum en større innsikt i Romneys utenrikspolitiske planer og visjoner.

Hun hamret løs på Obamas utenrikspolitikk, og mente han har feilet «fra Israel til Colombia, fra Polen til Filippinene». Men Mitt og Paul «vet hva som må gjøres», ifølge Rice.

– De vet at våre venner og allierte igjen må kunne stole på oss.

Paul Ryan og familien

Paul Ryan fikk en klem av moren Betty da hans familie entret scenene etter nattens tale: Kona Janna Ryan, sønnene Charlie og Sam og datteren Liza.

Foto: STAN HONDA / Afp

Paul Ryan tok landsmøtesalen med storm og høstet langvarig applaus for sin personlige og engasjerte tale. Han lovet sine partifeller at han og Mitt Romney vil stå for lederskap og ta ansvar for egne handlinger.

– Vi vil ikke bruke de neste fire årene på å skylde på andre, vi vil ta ansvar, sa Ryan.

I morgen kveld er det Mitt Romneys tur til å oppilde partifellene. Hans visepresidentkandidat lyktes godt med å begeistre i natt, skal vi dømme ut fra responsen i landsmøtesalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt