NRK Meny
Normal

Rutte ligger an til å vinne valget

Ifølge de siste meningsmålingene er det sittende statsminister Mark Rutte som ligger best an til å vinne valget i Nederland, men meningsmålingene har variert den siste tiden.

TOPSHOT-NETHERLANDS-ELECTION-VOTE

LEDER: Mark Rutte leder valget ifølge nye meningsmålinger. Her ankommer han et valglokale i Haag onsdag formiddag.

Foto: JERRY LAMPEN / AFP

Alt tyder på svært høy valgdeltakelse i Nederland og det kan se ut til at den store oppmerksomheten rundt kandidatene har virket mobiliserende. Det rapporteres nemlig om langt høyere valgdeltakelse så langt i år, sammenlignet med 2012.

Mark Rutte, som er inne i sin andre periode som statsminister, ligger ifølge de siste meningsmålingene best an. Nettstedet Peilingwijzer har sammenstilt data fra de største og siste målingene.

Det har lenge vært svært jevnt mellom kandidatene. Ifølge de siste meningsmålingene før valget får Rutters høyreliberale parti VVD en oppslutning på rundt 17 prosent. Han pustes i nakken av høyrepopulisten Geert Wilders' parti PVV som får 14 prosent på målingene, ifølge Peilingwijzer.

Dette står på spill for Europa når nederlenderne går til valgurnene.

Høy deltakelse

Klokken 19.15 lå valgdeltakelsen på 73 prosent, mot 65 prosent på samme tidspunkt ved valget i 2012, ifølge meningsmåleren Ipsos.

Laster Twitter-innhold

Det har vært knyttet svært stor spenning til hvor mange stemmer Wilders og partiet hans kommer til å få. Etter fjorårets Brexit-sjokk og Donald Trumps seier i USA blir valget i Nederland sett på som en indikasjon på populismens retning i Europa i forkant av valgene i Frankrike og Tyskland senere i år.

Netherlands Election

KØ: Velgere står i kø for å avgi stemme i Amsterdam onsdag. Nederland skal velge nye representanter til andrekammeret i nasjonalforsamlingen.

Foto: Patrick Post / AP

Valg i kveld

Meningsmålinger tyder på at mange har vært usikre på hva de skal stemme tett opp mot valget. Det er til sammen 28 parti å velge mellom.

Valglokalene stenger klokken 21.00 i kveld, og da kommer den første valgdagsmålingen. Deretter vil resultatene fra opptellingen komme fortløpende.

  • Følg opptellingen av stemmene fra valget i Nederland i Urix spesial på NRK2 og NRK.no klokken 21.35.

Rutte advarte folk mot å tro på VVD-seier da han avla sin stemme onsdag formiddag. I et forsøk på å mobilisere så mange hjemmesittere og tvilere som mulig snakket han om hvordan man nå har en mulighet til «å stanse feil type populisme».

– Dette er det tredje valget, etter brexit og etter valget i USA. Vi har kommende valg i Frankrike og Tyskland. Dette er en sjanse for et stort demokrati som Nederland til å hindre en dominoeffekt som medfører feil type populisme, sa Rutte, ifølge NTB.

– Revolusjonen har kommet for å bli

Da Geert Wilders tidligere på dagen avla sin stemme uttalte han at han allerede ser på årets valg som en seier.

– Vi har markert oss i dette valget. Påvirkningskraften vår øker hver dag, sa han.

Han håper de vil bli det største partiet i Nederland, men sier at uansett hva resultatet blir så har de vunnet.

– Revolusjonen har kommet for å bli, sier Wilders, som flere ganger har hevdet at Europa nå opplever en patriotisk vår.

TOPSHOT-NETHERLANDS-ELECTION-VOTE

STEMTE: Geert Wilders avla sin stemme i Haag onsdag morgen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt