Rutte i tet ifølge valgdagsmåling

Ifølge valgdagsmålinger ligger statsminister Mark Rutte og partiet VVD an til seier i Nederland.

NETHERLANDS-ELECTION/

STØRST: Sittende statsminister Mark Ruttes parti VVD.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Statsminister Mark Rutte og De liberal-konservative (VVD) ligger an til å bli størst i valget i Nederland med 31 av 150 seter i nasjonalforsamlingen, ifølge valgdagsmålinger fra Ipsos.

Til tross for at de går tilbake med ti seter beholder de dermed plassen som det største partiet.

– Jeg er så stolt over det som har skjedd, og glad for at velgerne har gitt oss tillit igjen, sier Tamara van Ark, kampanjeleder for statsminister Mark Ruttes VVD, ifølge AP.

– Ikke kvitt meg ennå

På delt andreplass ligger tre partier med 19 seter hver, viser målingen. De tre er Geert Wilders' Frihetsparti (PVV) på ytre høyre, det sosialliberale partiet D66 og det kristendemokratiske partiet CDA.

Med det får Wilders en oppgang sammenlignet med valget i 2012, der de hadde 12 seter, men det er likevel noe svakere enn ventet ut fra resultatene fra meningsmålingene i høst der partiet lå an til å kunne få 35 seter.

Wilders kommenterer valgdagsmålingen og takker for støtten via Twitter.

– Statsminister Mark Rutte er ikke kvitt meg ennå, skriver han, ifølge AP.

Laster Twitter-innhold
  • Følg opptellingen av stemmene fra valget i Nederland i Urix spesial på NRK2 og NRK.no.

Høy valgdeltakelse

Skinnende sol og lange køer utenfor valglokalene har preget valgdagen i Nederland, og det kom tidlig meldinger om at årets valgdeltakelse lå an til å bli betydelig høyere enn ved forrige valg i 2012.

Klokken 19.45 lå valgdeltakelsen på 73 prosent, mot 65 prosent på samme tidspunkt ved valget i 2012, ifølge meningsmåleren Ipsos.

Valglokalene skulle egentlig stenge klokken 21, men på grunn av lange køer med velgere kan noen valglokaler bli holdt åpne på overtid, melder NTB.

Laster Twitter-innhold

Verden følger med

Det har vært knyttet stor spenning til valget i Nederland, spesielt rundt hvor mange stemmer den kontroversielle høyrepopulisten Geert Wilders og hans Frihetsparti kommer til å få.

Mannen som vil forby koranen, stenge alle moskeer og stoppe innvandringen fra muslimske land har blitt en av de mest populære politikerne i Nederland og valget har fått internasjonal oppmerksomhet fordi det av mange blir sett på som en indikasjon på hvor sterk den høyrepopulistiske bølgen i Europa er før valgene i Frankrike og Tyskland senere i år. Wilders ledet lenge klart på målingene, men har slitt den siste tiden fram mot valget.

Dette står på spill for Europa når nederlenderne går til valgurnene.

VIDEO: Se valget forklart på ett minutt.

Nedgang for sosialdemokratene

Sosialdemokratiske Partij van die Arbeid (PvdA) er den store taperen i det nederlandske valget.

Ifølge valgdagsmålingen onsdag kveld mister PvdA mer enn to av tre seter i nasjonalforsamlingen og faller til 9 mandater fra dagens 28.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt