Hopp til innhold

Russlands utenriksminister til motangrep i Sikkerhetsrådet

– Stater som pumper Ukraina fullt av våpen og fortsetter å støtte Ukraina, forlenger krigen. Og Vesten er en del av denne krigen, sa Sergej Lavrov i Sikkerhetsrådet.

Sergej Lavrov

UKRAINA HAR ALL SKYLD FOR KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov la all skyld for krigen på Ukraina i sitt innlegg i Sikkerhetsrådet.

Foto: BRYAN R. SMITH / AFP

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gikk til kraftig motangrep i innlegget sitt på torsdagens møte i FNs Sikkerhetsråd om krigen i Ukraina. Lavrov kom inn i salen rett før han selv skulle tale, nesten halvannen time for sent, og forlot salen da han var ferdig.

Ukraina har all skyld

Lavrov sa at Russland ikke har noen tillit til den internasjonale straffedomstolen.

– USA og deres allierte dekker, med støtte fra internasjonale menneskerettighetsbyråer, over forbrytelsene til Kyiv-regimet, sa Lavrov.

Han brukte massakrene i Butsja som eksempel, og sa at russiske myndigheter mange ganger hadde oppfordret domstolen til å etterforske det han kalte en iscenesatt massakre, utført av ukrainerne.

Lavrov la alt ansvar for krigen på Ukraina, og sa at de ukrainske myndighetene har forfulgt russere i Donbas siden 2014.

Lavrov var svært tydelig på at Vesten er en del av krigen.

– Stater som pumper Ukraina full av våpen og fortsetter å støtte Ukraina, forlenger krigen. Vesten er en del av denne krigen, sa Lavrov.

Han gjentok også at Ukraina var ansvarlig for angrepene på atomanlegget i Zaporizjzja.

På møtet kom flere av landene, blant andre USA, Tyskland og Norge, med kraftig kritikk mot Russland, og anklaget landet for en rekke brudd på menneskerettighetene i Ukraina.

Støre langet ut mot Russland

– Krigen i Ukraina er ikke bare en katastrofe for ukrainere og russere, men for hele verden, mener statsminister Jonas Gahr Støre, som ber Russland avslutte krigen umiddelbart. Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i sitt innlegg i Sikkerhetsrådet.

Jonas Gahr Støre

ATOMVÅPENTRUSSELEN MÅ STOPPES UMIDDELBART: Statsminister Jonas Gahr Støre sa på møtet i Sikkerhetsrådet at alle medlemmer i sikkerhetsrådet må gi klar beskjed om at trusselen om bruk av atomvåpen må stoppe umiddelbart.

Foto: Julia Nikhinson / AP

Han sa at Russlands angrepskrig mot Ukraina utgjør et grovt brudd på folkeretten, inkludert FN-pakten.

– Den nylige eskaleringen av angrep på sivile mål er helt uakseptabelt, sa Støre fra talerstolen og trakk fram massegravene funnet i Butsja og Izium.

Støre sa før møtet at Norge tar «kraftfullt» avstand fra det krigsbildet som Putin har trukket opp med blant annet å mobilisere inntil 300.000 reservister.

– Som et europeisk land, natomedlem og nabo til Russland vil jeg understreke: Dette er rett og slett ikke sant. Det er ingen militær trussel mot Russland. Det er ingen legitim grunn til å underbygge en massiv mobilisering av russiske styrker. Denne eskaleringen vil kun føre til økt lidelse både for ukrainere og russere, sa Støre.

– Russland valgte å starte denne krigen, nå må de stoppe den, avsluttet Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt