Hopp til innhold

Russlands hemmelige politi kan skyte mot folkemengder

En ny lov ble behandlet i ekspressfart i den russiske nasjonalforsamlingen rundt nyttår. Den gir det hemmelige politiet FSB fullmakt til å bruke våpen mot menneskemengder for å hindre terrorhandlinger.

Russland demonstrasjoner

FRYKT: President Vladimir Putins regime ser på alle typer folkelige protester som en stor trussel.

Foto: IVAN SEKRETAREV / Ap

Den nye loven ble signert av president Vladimir Putin den 1. januar og dermed kunne den tre i kraft.

Skyte mot egen befolkning

Tjenestemenn fra det hemmelige politiet FSB kan ifølge den nye loven skyte mot folkemengder, også mot kvinner, barn og funksjonshemmede, skriver avisa The Moscow Times.

Demonstrasjoner i Moskva i 2011.

LENGE SIDEN: Sist gang det var politiske massedemonstrasjoner i Moskva var i 2011 og 2012.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Forutsetningen er at FSB-agentene skal hindre terroraksjoner som gisselaksjoner eller angrep mot offentlige bygninger. Politifolkene vil i gitte tilfeller også kunne åpne ild uten å advare om det på forhånd.

De vil i tillegg kunne ta seg inn på privat eiendom i krisesituasjoner eller ved indre uroligheter.

Kraftig kritikk

President Vladimir Putin

STØTTE: President Putin takker FSB-agenter for deres tjeneste i en tale i desember.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

Loven er blitt skarpt kritisert av russiske menneskerettsforkjempere. De frykter at FSB nå skal kunne skyte mot demonstranter med loven i hånd, under påskudd av at det dreier seg om en terrortrussel.

Ifølge NTB gir Norges ambassade i Moskva også uttrykk for denne bekymringen i et notat som er sendt til Utenriksdepartementet.

En rekke russiske menneskerettighetsaktivister protesterer mot loven i et åpent brev til president Putin.

«Å vedta denne loven i sin nåværende form er helt uakseptabelt. Det skyldes at den bryter grunnleggende menneskerettigheter til liv og helse», heter det i brevet.

Aktivistene mener at lovforslaget først burde ha blitt vurdert av juridiske eksperter og deretter blitt lagt fram for offentlig diskusjon.

Skremmende for Putin

julie wilhelmsen

VIL SKREMME: – I Russland blir det vedtatt stadig flere politistatslover for å hindre at russerne deltar i politiske gatedemonstrasjoner, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

– Russland vedtar stadig flere lover og forordninger som skal skremme folk fra å delta i politiske demonstrasjoner på gatene, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til NRK.

Hun påpeker også at den såkalte agentloven også skal skremme russere fra å ha kontakt med vestlige organisasjoner som arbeider for en demokratisk utvikling.

Loven krever at ikke-statlige organisasjoner som får økonomisk støtte fra utlandet skal registrere seg som utenlandske agenter.

– Putin har slått svært hardt ned på politisk orienterte demonstrasjoner, og etter masseprotestene i 2011 og 2012, har det ikke blitt gjennomført liknende mønstringer i Russland, sier Wilhelmsen.

Må unngå fargerevolusjoner

Demonstrasjoner i Kiev

VIL UNNGÅ: Russiske myndigheter gjør alt for å hindre politiske massedemonstrasjoner som i Ukraina.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Det var politiske massedemonstrasjoner som førte til regimeendringer i Georgia, Kirgisistan og Ukraina.

Putin har flere ganger sagt at de såkalte fargerevolusjonene er en lærepenge og en advarsel til Russland.

– Vi må gjøre alt som er nødvendig for å hindre at noe liknende skal skje i Russland, sier den russiske presidenten ifølge nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.