Hopp til innhold

Russisk minister: – 12 syriske fengsler med IS-krigere uten bevoktning

MOSKVA (NRK): I den nordlige delen av Syria står 12 fengsler med IS-krigere nå ubevoktet på grunn av Tyrkias militæroffensiv, sier den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu.

IS-flagg

BLIR DE FRI?: Terrororganisasjonen IS er ikke lenger hva den var i Syria og Irak, men russiske myndigheter frykter at IS-krigere skal slippe ut fra fengsler som nå ikke bevoktes.

Foto: STRINGER / Reuters

– Det er mulig at IS-krigere som hittil har vært fengslet i Syria, nå klarer å ta seg tilbake til sine hjemland, sier Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Shoigu understreker at den tyrkiske militæroperasjonen nord i Syra har ført til at 12 fengsler og 8 flyktningeleirer nå står uten vakthold.

G7COcjtS6gw

ADVARER: Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu sier at 12 fengsler står ubevoktet i den nordlige delen av Syria. Han mener det er fare for at IS-krigere klarer å rømme og ta seg tilbake til sine hjemland. Ministeren kom med uttalelsen på en konferanse i Kina.

Foto: Andy Wong / Andy Wong

Det er resultatet etter at kurdiske styrker har trukket seg tilbake fra områder der tyrkerne ønsker å ta over kontrollen.

Da den tyrkiske hæren rykket inn, gjorde kurderne det klart at det ikke lenger var noen prioritert oppgave for dem å vokte fengslene og leirene.

Den russiske forsvarsminsiteren kom med uttalelsene om Syria på en konferanse i Kina i dag.

– Lederne for kvasistaten erklærer at de tar med i sitt kalifat områder i Indonesia, Malaysia, Singapore, Filippinene og Thailand, hevder Shoigu.

Viktig møte i Sotsji

Den russiske forsvarsministerens uttalelser kommer dagen før president Vladimir Putin skal møte sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Sotsji ved Svartehavet.

Uttalelsene til president Erdogan i dag viser tydelig at samtalene kommer til å bli svært viktige.

ajG4naXSBj4

VIKTIG: Presidentene Erdogan og Putin møtes ganske ofte, i morgen skal de igjen ha samtaler om situasjonen i Syria.

Foto: PAVEL GOLOVKIN

– Jeg skal drøfte denne prosessen med president Putin, og deretter skal vi ta de nødvendige skritt, sier den tyrkiske presidenten ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I morgen kveld er det slutt på den fem dager lange våpenhvilen som USA har forhandlet fram i Nord-Syria.

Kurdiske styrker sier at de respekterer avtalen og trekker seg ut fra et område som strekker seg 120 kilomer langs grensa mot Tyrkia.

Norske IS-krigere i Syria

Det norske sikkerhetspolitiet, PST, sa tidligere i år det nå trolig er 20 fremmedkrigere som er i live i Syria og Irak.

I mai ble tallet nedjustert fra 30 til 20 personer, fordi mange ikke har gitt livstegn fra seg på lang tid.

PST anslår at om lag 100 personer med norsk tilknytning har reist til Syria og Irak for å bli med i en ekstrem gruppe.

40 har trolig blitt drept, 40 har kommet tilbake til Norge eller til et annet land, og resten skal altså fortsatt være i live i de to landene.

Tidligere i år anslo norske myndigheter at mellom 30 og 40 barn med norsk tilknytning til har blitt født i områder i Irak eller Syria som var kontrollert av IS.