NRK Meny
Normal

Russland: Forholdet til USA har ikke vært så dårlig siden den kalde krigen

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier han håper forholdet til USA vil bedre seg under Donald Trump.

Sergei Ryabkov

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov mener Obama-regjeringen har skylda for at forholdet mellom USA og Russland har forfalt.

Foto: Fabrice Coffrini / AP

Tirsdag fortalte Rjabkov parlamentet i Moskva at regjeringen vil analysere Trumps første tale til Kongressen natt til onsdag for å se etter endringer i utenrikspolitikken.

– Det vil være viktig å analysere signalene og tilnærmingene som blir en del av Trumps første opptreden som leder for en supermakt. Det vil være ønskelig å tro at endringene i Washington kan åpne et vindu med muligheter for en forbedring i dialogen mellom landene våre, sier Rjabkov.

Ifølge Reuters påpekte Rjabkov at forholdet mellom Russland og USA er på sitt verste siden den kalde krigen.

Han mener Obama-regjeringen var skyld i «russofobisk hysteri» ved å antyde at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen.

– Det er ingen overdrivelse å si at forholdet vårt har falt til sitt laveste nivå siden den kalde krigen. Grunnlaget for samarbeid ble nesten helt ødelagt av den forrige amerikanske regjeringen, sier han.

U.S. President Trump reacts during news conference at the White House in Washington

Donald Trump holder i natt sin første tale for Kongressen. Da følger Russland med.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Har ikke diskutert sanksjoner

Forholdet mellom USA og Russland har vært anstrengt, blant annet på grunn av konflikten i Ukraina, krigen i Syria og forholdet til Iran.

USA har innført flere sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya.

Ifølge Rjabkov har ikke russiske myndigheter diskutert disse med Trump-regjeringen, men han antyder at det vil bli lettere å samarbeide med USA i Syria dersom sanksjonene oppheves.

– Vi har ikke diskutert kriteriene for å oppheve sanksjonene. Restriksjonene påvirker oss naturligvis, men gjør ikke mer skade enn de gjør mot amerikansk eksport, sier han.

Trump sa før han tok over som president at han vurderte å oppheve sanksjonene dersom russerne er «hjelpsomme».

Trumps motstandere har anklaget ham for å ha for tette bånd til Russland, og Senatet gransker for tiden den angivelige kontakten mellom Russland og Trumps valgkampstab.

Både Russland og Trump avviser påstandene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt