Hopp til innhold

WHO om angrepet i Syria: – Trolig nervegass

Ofrene for det antatt kjemiske angrepet i Syria tirsdag viser symptomer som samsvarer med nervegift, sier WHO i en uttalelse.

Mange skal være døde og flere hundre skadde etter det som skal ha vært et luftangrep med gass i byen Idlib i Syria.

ANGREP: Video viser kaoset etter angrepet. NRK advarer mot sterke bilder.

Flere titalls personer ble drept i angrepet mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun nordvest i Syria tirsdag, og flere hundre ble såret.

Nå har tallet steget til 72 døde, blant dem 20 barn, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ofrene hadde symptomer som ligner på det man får når man blir utsatt for nervegift, opplyser World Health Organization (WHO) i en uttalelse.

– Noen tilfeller ser ut til å ha symptomer som er forenelige med eksponering av fosfororganiske kjemikalier, en kategori som inkluderer nervegass.

Sannsynligheten forsterkes ved at mange av ofrene døde uten synlige skader på kroppen, påpeker organisasjonen.

Ofrene fikk pusteproblemer og skal ha dødd av kvelning og andre symptomer forårsaket av den giftige gassen, ifølge SOHR. Bilder og videoer som skal være fra stedet viser redningsarbeidere som kjemper desperat for å redde livet til flere barn etter gassangrepet.

Hevder syriske fly står bak

Det var mange sivile blant de drepte, og ifølge SOHR ble byen utsatt for et luftangrep med giftig gass. Russland sier at det var fly fra det syriske regimet som bombet et lager med giftig innhold, og at det ikke ble brukt kjemiske våpen i angrepet.

Verdenssamfunnet fordømmer angrepet, som omtales som det verste siden 2013. FN har opprettet gransking av det som har skjedd og FNs sikkerhetsråd samles onsdag til hastemøte om massakren.

Kjemisk angrep i Syria

MED MASKE: To små barn får behandling etter angrepet i Khan Sheikhoun.

Foto: MOHAMED AL-BAKOUR / AFP

– Den forferdelige hendelsen i går viser at krigsforbrytelser fortsatt skjer i Syria og at det forekommer hyppige brudd på folkeretten, sa FNs generalsekretær António Guterres på vei inn til Syria-konferansen i Brussel onsdag.

Han var likevel forsiktig med å peke ut ansvarlige bak angrepet.

– Det vi trenger, er en etterforskning for å fjerne all tvil. Og skyldige må stilles til ansvar på grunnlag av denne etterforskningen, sa Guterres.

Mener kjemiske våpen ble brukt

Den tyrkiske helseministeren hevder de har gjort funn som beviser at kjemiske våpen ble brukt i angrepet, melder Reuters.

Rundt 30 personer ble fraktet over grensa til tyrkiske sykehus for behandling, opplyser helseminister Recep Akdag, ifølge Reuters.

Han går imidlertid ikke inn på detaljene i funnet.

SYRIA-CONFLICT

FLERE ANGREP: Angrepet i Khan Sheikhoun var et av flere angrep i Syria i går. Disse barna får behandling på en provisorisk klinikk i Syria etter et bombeangrep i Douma.

Foto: ABD DOUMANY / AFP

Det er foreløpig uklart hvem som står bak angrepet.

Opposisjonen i Syria mener uttalelsene fra USA i forrige uke, om at de ikke lenger vil prioritere å fjerne Bashar al-Assad, oppmuntrer Assad til å gjennomføre flere angrep. Under president Obama var det et erklært mål å få fjernet president Assad.

– Frem til nå har ikke denne administrasjonen gjort noen ting, og de har inntatt en holdning og kommet med uttalelser som gir regimet mulighet til å begå flere forbrytelser, sier nestlederen i Syrian National Coalition, Abdelhakim Bashar.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var det et syrisk fly som traff et produksjonssted for giftig ammunisjon som styres av opprørere, melder BBC.

Det ligner på opplysningene som kom fra syriske styrker tidligere på dagen, fordi de rapporterte om en eksplosjon i det de kalte en «kjemisk våpenfabrikk» som tilhørte opprørere i Khan Sheikhoun.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-IDLIB

LUFT: En hjelpearbeider puster via oksygenmaske.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Gir Assad skylden

Storbritannias utenriksminister mener alt peker mot president Bashar al-Assad.

– Alle bevisene jeg har sett indikerer at dette var Assads regime, sa Boris Johnson idet han ankom Syria-konferansen i Brussel tirsdag, ifølge AFP.

Også israelske myndigheter antyder at Assad står bak, skriver Haaretz.

Den syriske regjeringen nekter imidlertid for å ha brukt kjemiske våpen, og hevder det er opprørere som bruker det.

Norge gir 2,3 milliarder

EU har denne uka vært vertskap for en stor konferanse om Syrias framtid i Brussel, der over 70 land deltar. På en tilsvarende konferanse i London i fjor forpliktet giverland seg til å bidra tilsvarende 11 milliarder dollar over fire år, men i mellomtiden har russisk bombing og den syriske regjeringshærens fremstøt nedkjempet og tvunget opprørere ut av Aleppo.

Prisen for sivilbefolkningen har vært høy og FN ber om at 8 av de 11 milliarder dollarene som ble lovet i fjor, blir betalt allerede i år.

Norge vil på konferansen i dag kunngjøre at de gir 2,3 milliarder kroner i 2017.

– Vi skal minst bidra med 2,3 milliarder kroner i år til Syria og nabolandene. Minst 15 prosent av dette skal gå til utdanning til barn som står uten skoleplasser, sier utenriksminister Børge Brende.

Internasjonal konferanse om Syria.

I BRUSSEL: Utenriksminister Børge Brende møtte EUs utenrikssjef Federica Mogherini da han ankom Brussel på tirsdag.

Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

– Uakseptabel massakre

EU mener president Bashar al-Assad har hovedansvaret for angrepet og Brende påpeker at han må bli stilt ansvarlig dersom det var hans militære som sto bak.

– Det vi vet er at han har brukt kjemiske våpen tidligere. Vi kan ikke slå fast endelig nå hvem som står bak det grusomme bestialske angrepet med bruk av gass og kjemiske våpen nå, men vi fordømmer det på det sterkeste. De som står bak må holdes ansvarlig og vi må raskt finne ut hvem det er.

Pave Frans kaller angrepet i Syria en «uakseptabel massakre» i en uttalelse. I tillegg til FN skal også organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) etterforske angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt