Lavrov: Russland vil respektere presidentvalget

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentar at Russland og Vladimir Putin vil respektere presidentvalgresultatet i Ukraina. Nå vil de samarbeide med landets nye president.

Sergej Lavrov i Geneve

Sergej Lavrov sier at Russland er klar for dialog med Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Når over halvparten av stemmene er talt opp i Ukraina så ligger det an til at Ukrainas neste president heter, Petro Porosjenko.

Beholder regjeringen

Det ser det ut som myndighetene i Moskva vil akseptere.

– Russland vil respektere det ukrainske folkets valg, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i dag, samtidig som han understreker at de ønsker å gå i dialog med Ukrainas nye regjering.

Porosjenko ligger an til å få rundt 54 prosent av stemmene, dermed blir det ingen ny valgomgang, og den mye omtalte sjokoladekongen sier i dag at han ønsker å beholde store deler av den midlertidige regjeringen som de prorussiske separatistene i øst har kalt fascister.

Lavrov tok i dag også til ordet for at de ukrainske myndighetenes såkalte antiterroraksjon øst i landet bør stoppe.

– Å fortsette den pågående militæraksjonen i Øst-Ukraina vil være et kolossalt feilgrep, sier Lavrov.

Nøkkelen til å løse krisen i Ukraina er «dialog og kompromiss mellom Kiev og regionene i øst», framholder den russiske utenriksministeren.

Men får som svar fra Kiev at kampen mot separatistene i øst vil fortsette.

Porosjenko framholder at det er umulig å sikre stabilitet i Øst-Ukraina uten at Russland bidrar, men han vil ikke stanse militæroperasjonen, slik russerne krever. Samtidig ønsker han et møte med russiske ledere allerede i begynnelsen av juni.

–– Jeg støtter en fortsettelse av operasjonen, men jeg krever at formatet blir endret. Den må ha snevrere tidsrammer og være mer effektiv, sier Porosjenko som understreker at det er umulig å sikre et stabilt Øst-Ukraina uten Russland.

– Jeg håper Russland vil støtte innsatsen for å takle situasjonen i øst, sier Porosjenko.

Også Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj sier han respekterer valgresultatet.

– Det spiller ingen rolle hvilken region, hvor mange som møtte opp eller hva man stemte på. Jeg respekterer valgresultatet i en vanskelig tid for vårt hjemland, sier Janukovitsj ifølge den russiske avisen RIA.

Få valglokaler i øst

Under gårsdagens presidentvalg var kun en av fem valglokaler åpne i Donetsk-regionen og mange velgere holdt seg hjemme i frykt for hva som kunne komme til å skje, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge myndighetene i Kiev var valgdeltagelsen kun på litt over 15 prosent i regionen og i millionbyen Donetsk skal ingen valglokaler ha holdt åpent i går.

Flest fremmøtte var det i Lviv i vest der nesten 80 prosent av de stemmeberettige avla sin stemme. Totalt skal valgdeltagelsen være på rundt 61 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt