Hopp til innhold

– Russland vil gjengjelde for bygging av ny radar i Vardø

MOSKVA(NRK): Den nye, hypermoderne radaren og amerikansk personell skaper irritasjon hos russerne .

Bygging av Globus III

UTVIDES: Amerikanske spesialister er nå i gang med å bygge en ny radar i Vardø.

Foto: Bård Wormdal

– Radaranlegget i Vardø ligger bare 50 kilometer fra Russlands grense og betjenes av norsk etterretning, men det er ingen hemmelighet at informasjonen som samles inn, sendes videre til USA, sier talskvinne Maria Zakharova i russisk UD til NRK.

Nær viktige baser

Russiske myndigheter har i mange år vært svært kritiske til radaranlegget Globus i Vardø.

KRITISERER: Talskvinne for russisk UD, Maria Zakharova, sier at radaranlegget i Vardø er en del av USAs rakettforsvarssystem og varsler russiske mottiltak.

Nå er amerikansk personell midlertidig bosatt i byen i nord for å sette opp en ny og sannsynligvis svært avansert radar.

Russland har sine aller viktigste militære baser på Kola-halvøya like i nærheten, og myndighetene i landet ser på den nye radaren som en direkte trussel mot sin militære virksomhet.

Derfor varsler de nå mottiltak mot den nye radaren.

Les mer: Hysj-hysj om ny amerikansk spion-radar til Finnmark

Kommer til å svare

– Millitære forberedelser nær den russiske eller andre grenser kan ikke bli ignorert fra vår eller andres side. Ut fra dette kommer vi til å gjennomføre gjengjeldelsestiltak for å styrke vår egen sikkerhet, understreker talskvinne Zakharova.

Det blir ikke presisert hvilke tiltak det kan være snakk om.

Øvde på angrep av Vardø

Forsvarets illustrasjon viser hvordan russiske bombefly tidligere har simulert angrep på radaranlegget i Vardø.

Foto: Forsvaret

Men tidligere har russiske bombefly simulert angrep på radaranlegget, og det er nok all grunn til å regne med at det får en sentral plass i den russiske militære planleggingen i tilfelle krig eller konflikt.

I uttalelsen fra det russiske Utenriksdepartementet heter det videre at denne saken berører stabiliteten og forutsigbarheten i nordområdet.

Les også: Trusselen ingen vil snakke om

Tror ikke på norske forsikringer

I uttalelsen fra russisk UD heter det at myndighetene i landet flere ganger har bedt om samtaler med norske representanter om denne saken.

Etterretningsanleggene i Vardø

Etterretningsanleggene ligger nært bebyggelsen i Vardø.

Foto: Bård Wormdal

Men fra norsk side har svaret konsekvent vært negativt.

Det blir påpekt at norske myndigheter ikke ønsker å forklare hva hensikten er med den nye radaren i Vardø.

Påstanden om at «radaranlegget sett under ett ikke er rettet mot Russland», tror russiske myndigheter ikke mye på.

– Det er all grunn til å anta at denne radaren skal overvåke det som skjer på russisk side, og at den blir en del av det amerikanske rakettforsvarsystemet, sier Zakharova.

Les mer: Amerikanske familier har flyttet til Vardø: – Vil provosere Russland

Amerikanere midlertidig i Vardø

Den norske etterretningstjenesten har tidligere sagt dette om arbeidene som nå pågår i Vardø;

– I forbindelse med oppgradering av Globus-systemet vil det være behov for at teknisk personell fra USA i perioder er til stede for å foreta installasjon. Noen av disse har gjort personlige valg om å ta med seg familiene sine. I installasjonsperioden fram til radaren er operativ, vil det være et varierende antall amerikanere i Vardø, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i Etterretningstjenesten.

Hun presiserer at tilstedeværelsen er midlertidig inntil Globus-arbeidet er ferdig, og at det varierer hvor lenge de enkelte har planlagt å oppholde seg i Vardø.

De siste årene har stasjonering av amerikanske soldater på Værnes ved Trondheim og i Troms ført til omfattende debatt om påstått endring av norsk forsvarspolitikk og kraftige russiske reaksjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt