Russland vil flytte på grensene

I 2012 vil Russland fremme et krav til FN om å få utvide sine grenser i Arktis, sier landets visestatsminister.

Sergej Ivanov på pressekonferansen i Slovenia.

Russlands visestatsminister Sergei Ivanov sier landet planlegger å utvide sine områder i Arktis i 2012.

Foto: VIRGINIA MAYO / AP

– Til neste år vil vi fremme et krav, som er godt forankret i vitenskapen, for å kunne få utvide vårt territorium på den arktiske sokkelen, sier russisk visestatsminister Sergei Ivanov.

Det melder russiske nyhetsbyråer.

Ivanov talte i forkant av en russisk forskningsekspedisjon i den arktiske sirkelen, som skal bevise legitimiteten av et utvidet russisk krav til territoriet.

– Prøver å bli dominerende i Arktis

I 2009 skal daværende statssekretær Espen Barth Eide, ifølge et wikileaks-dokument, ha advart om at Russland vil gjøre alt for å få en ledende posisjon i Arktis.

«Russland prøver å bli den dominerende makt i Arktis. (...) Hvis andre arktiske land og Europa mislykkes i å engasjere seg proaktivt for å møte Russlands innflytelse, særlig myk-makt-innflytelse, er det Russland som vil sette agendaen i Arktis», skal Barth Eide ha sagt ifølge amerikanernes referat.

Norge og Russland ble nylig enige om en grenselinje i Barentshavet som markerte slutten på en 40 år lang strid mellom de to landene.

UD er ikke overrasket

Pressevakt i UD, Mariam Naqvi forteller at russisk side presenterte et framlegg allerede i 2001 overfor Den internasjonale kontinentalsokkelkommisjonen i New York for å avklare rekkevidden av russisk kontinentalsokkel.

Det norske kravet i området ble avklart i 2009.

«Russisk og norsk side har lenge samarbeidet tett om kontinentalsokkelens ustrekning i områdene som har vært omfattet av overlappende krav i Polhavet», skriver Naqvi i en epost til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt