Russland vil diskutere sikkerhet i Østersjøen

Russland er villig til å diskutere tillitsskapende tiltak med Nato for å hindre uønskede episoder i Østersjø-området. Det russiske utenriksdepartementet kom i dag med de første offisielle russiske reaksjonenene etter Nato-toppmøtet i Warszawa.

Russland - fly

Et russisk SU 24-jagerfly var bare noen titalls meter fra et amerikansk krigsskip i Østersjøen 12. april.

Foto: HANDOUT / Afp

I en pressemelding som i ettermiddag er lagt ut på det russiske utenriksdepartementets hjemmesider kommer russiske myndigheter med det som kan tolkes som en forsiktig utstrakt hånd til Nato om en dialog om å minske den økte spenningen i Europa.

«Vi ser fram til å høre Natos syn på planen den finske presidenten Sauli Niinistö har lagt fram for å øke flysikkerheten i Østersjøområdet», heter det i uttalelsen.

Niinistö har foresått at alle militære fly som opererer i dette området har slått på såkalte transpondere, som gjør det mulig å identifisere dem umiddelbart.

Både russiske og fly fra Nato har operert i dette området uten denne type utstyr, noe som har ført til flere farlige episoder.

FINLAND-RUSSIA-DIPLOMACY

Det var under Vladimir Putins besøk i Finland 1. juli den finske presidenten Sauli Niinistö foreslo tiltak for å hindre militære innsidenter i Østersjøområdet

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

Nato og Russland møtes onsdag

Planen er at denne saken skal diskuteres på møtet i Nato-Russland-rådet 13. juli, men det er høyst uklart om det er mulig å gjennomføre tillitsskapende tiltak i praksis.

Avisen Novaja Gazeta skriver at russiske fly rett og slett ikke har den type utstyr det er snakk om, og det er tvilsomt om Nato i den tilspissede situasjonen som er nå vil være villig til å hjelpe Russland med å skaffe transponderne.

Bortsett fra denne saken er russiske myndigheter fortsatt svært kritiske til det de kaller Natos styrkeoppbygging mot en «ikke-eksisterende russisk trussel».

– Det kan se ut som om Nato forsetter befinner seg i et militærpolitisk glasshus, heter det i uttalelsen, som er de første russiske offisielle reaksjonene etter at den vestlige forsvarsalliansen formelt vedtok å utplassere fire bataljoner i de tre baltiske land og Polen.

– Det pågår en demonisering av Russland gjennom en militær opprustning, heter det videre.

Russiske myndigheter mener også at Nato gjennom denne fokuseringen på en «ikke eksisterende trussel fra øst» ikke i tilstrekkelig grad tar trusselen fra terrorisme på alvor.

Ikke brudd med Nato

Selv om pressemeldingen, signert den frittalende UD-talskvinnen Maria Zakharova, er holdt i en svært kritisk tone, er det tydelig at Russland ikke ønsker å bryte all kontakt med Vesten og Nato.

President Vladimir Putin har så langt ikke kommentert det som har skjedd i Warszawa, selv om de russiske synspunktene på Natos utplasseringer av styrker i Baltikum og Polen er velkjent.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han vil orientere Russland om alle vedtak fra toppmøtet i Warszawa under møtet i Brussel onsdag.

Stoltenberg sier han ønsker å legge vekt på at forsvarsalliansen ønsker en fortsatt dialog med Russland, selv om man ikke lenger ser på landet som direkte samarbeidspartner i arbeidet med å øke sikkerheten i Europa og ellers i verden.

NATO-Stoltenberg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har lovet å orientere Russland om vedtakene fra toppmøtet i Warszawa

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt