Hopp til innhold

Russland tvangsinnlemmer okkuperte områder i Ukraina

Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina fredag. Lederne for de fire ukrainske regionene skal undertegne avtaler om å innlemmes i Russland.

Vladimir Putin

Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja skal fredag innlemmes i Russland. Dette skal etter planen skje under en offentlig seremoni i Moskva, men president Putin til stede.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Annekteringen av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja i Ukraina skal skje under en seremoni i Moskva, fredag klokken 14 norsk tid. Prorussiske okkupasjonsledere skal undertegne avtaler om at de skal innlemmes i Russland.

Tvangsinnlemmelsen skjer etter at Russland har tatt de ukrainske områdene med makt.

President Vladimir Putin skal være til stede under seremonien, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov.

Arena bygges foran Kreml

Den røde plass klargjøres for seremonien fredag.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Det er allerede satt opp en scene på Den røde plass i Moskva for seremonien fredag. Rundt plassen henger det store plakater som proklamerer de fire regionene som en del av Russland.

Fordømmer folkeavstemninger

Deler av Luhansk og Donetsk har fra 2014 vært ledet av russisk-støttede separatister. Russland har si den anerkjent disse som selvstendige folkerepublikker. Store deler av verden er ikke enige i dette.

Store deler av Kherson- og Zaporizjzja-regionen har siden begynnelsen av den russiske invasjonen vært under russisk kontroll.

Russland har ikke full kontroll over noen av de fire regionene.

I forrige uke ble det holdt såkalte «folkeavstemninger» om innlemmelse i Russland i Luhansk og Donetsk i øst, og i Zaporizjzja og Kherson i sør. Avstemningene regnes ikke av internasjonale observatører for verken å ha vært frie eller rettferdige. De ansees også som et brudd på folkeretten. Ingen seriøse observatører var til stede. Norge og en lang rekke vestlige land har fordømt folkeavstemningene, og anerkjenner ikke resultatet, som ble et overveldende ja til innlemmelse.

Kvinne stemmer under "folkeavstemningen" i Donetsk

En kvinne stemmer under den såkalte «folkeavstemningen» i Donetsk.

Foto: AP

Både EU og USA kommer med flere sanksjoner mot Russland på grunn av valgene.

21. september kunngjorde Putin at 300.000 reservesoldater skulle mobiliseres til krigen mot Ukraina. Når regionene nå annekteres av Russland, vil landet kunne påstå at disse soldatene kjemper på russisk territorium, og ikke i Ukraina. Dermed kan russiske myndigheter påstå at Vesten forsyner Ukraina med våpen som kan bli brukt inne i Russland.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Russland har annektert regioner i Ukraina. I 2014 inntok Russland den ukrainske Krim-halvøya i Svartehavet, etter at den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovskij ble avsatt.

Etter dette ble det også organisert en «folkeavstemning», som endte med stort flertall for å innlemme halvøya i Russland. Store deler av verden godkjente ikke dette, og regner fortsatt Krim som en del av Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt