Russland trekker soldater vekk fra grensen mot Ukraina

Moskva (NRK): Russland trekker tilbake de militære styrkene som de siste månedene har vært stasjonert nær grensen mot Ukraina. Den russiske presidenten Vladimir Putin skal etter planen møte sin ukrainske kollega Petro Porosjenko i Italia fredag.

Russlands president Vladimir Putin.

President Vladimir Putin har beordret russisk tilbaketrekning fra Rostov-regionen nær grensa til Ukraina.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Det er Dmitrij Peskov, talsmannen for den russiske presidenten som opplyser at 17600 russiske soldater, som skal ha gjennomført øvelser i Rostov fylke, nå vender tilbake til sine baser.

Rostov fylke ligger tett opp til Donbassområdet i Ukraina.

Skyting over grensen

Petro Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko (bildet) og Vladimir Putin skal møtes i Milano fredag.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Ukrainske myndigheter mener disse styrkene aktivt har støttet separatistene øst i Ukraina, blant annet med artilleribeskytning over grensen, og i perioder med regulære militære avdelinger.

Tilbaketrekningen av de russiske styrkene kan være et tiltak for å skape en bedre atmosfære foran det planlagte møte mellom Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko i Milano i Italia på fredag.

Skiftet ut guvernør

Det viktigste tema for dette møte blir trolig å sikre at den våpenhvilen som er inngått mellom separatistene i øst og regjeringen i Kiev blir effektiv. President Porosjenko skiftet før helgen ut guvernøren i Donetsk fylke med den tidligere generalen for innenriksstyrkene Oleksandr Kykhtenko.

Kykhtenko sier til det ukrainske nettstedet Ukrainska Pravda at han er villig til å snakke direkte med separatistene. Bare det siste døgnet er fire sivile drept av granater i byen Donetsk, opplyser myndighetene i byen.

LES OGSÅ: Timmermans angrer MH17-uttalelse

LES OGSÅ: Russerne skuffet over Stoltenberg

LES OGSÅ: Castro langer ut mot Stoltenberg

LES OGSÅ: Kaster ukrainske politikere i søppelkasser

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt