NRK Meny
Normal

Russland til militærøvelse i Nord-Norge til tross for NATO-reaksjoner

NATO varsler at russernes handlinger i Ukraina får følger. Felles prosjekter fryses og møter avlyses. Alt tyder likevel på at Russland kommer til å delta i den store militærøvelsen Cold Response i Nord-Norge som planlagt.

Soldater i Ukraina

Mens russiske soldater går inn i Ukraina, skal også representanter for det russiske forsvaret delta i den storstilte militærøvelsen Cold Response i Nord-Norge.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen går hardt ut mot Russland.

Foto: STR / Reuters

– NATO har kommet frem til flere umiddelbare tiltak, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen onsdag kveld.

Han mener press mot Russland kan være med og bane vei for en politisk og diplomatisk løsning for Ukraina.

All dialog kuttes ikke, men ulike samarbeidsprosjekter legges på is – og det skal ikke holdes stabsmøter med russerne fremover, verken på sivilt eller militært nivå.

– Situasjonen i Ukraina har alvorlig innvirkning på sikkerheten og stabiliteten i det euroatlantiske området. Og Russland fortsetter å krenke Ukrainas suverenitet og territoriale integritet og sine egne internasjonale forpliktelser, sier Fogh Rasmussen.

Russlands NATO-ambassadør Aleksander Grusjko er ifølge NTB ikke begeistret.

– Dette møtet viste at NATO fortsatt har en politikk preget av dobbeltmoral, og forholdet til Russland preges av stereotypier fra den kalde krigen. Det er dette vi har kjempet mot de siste årene, sier han.

Russere til Norge

Fredag inntar 16.000 soldater fra 16 land Nord-Norge for å delta i den storstilte NATO-øvelsen Cold Response. Her vil også russiske militærattacheer være på plass.

– Ut fra min nåværende kunnskap og kjennskap, er det ikke iverksatt tiltak og heller ikke planlagt tiltak fra norsk side som innebærer endring i planlagt gjennomføring av Cold Response, skriver major Vegard Finberg, pressetalsmann for forsvarssjefen, i en e-post til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Cold Response 2010

Britiske soldater fra Royal Marines øver på amfibieoperasjoner. Norsk klima og natur byr på verdifulle øvingsmuligheter for allierte styrker.

Foto: forsvaret.no

Tror på dialog

Bård Vegar Solhjell, stortingsrepresentant for SV og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, mener det er positivt at øvelsen ser ut til å forløpe som normalt.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV) har tro på dialog.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Russlands militære intervensjon er farlig og uakseptabel, og også folkerettsstridig. Jeg er sterkt kritisk til den. Men samtidig har jeg mer tro på kontakt enn å gå til mange symbolske tiltak. I en slik situasjon er det viktigste å forsøke å finne en løsning, og da må man ha arenaer hvor en kan snakke sammen, sier Solhjell til NRK.no.

9.000 norske og 7.000 internasjonale soldater deltar i militærøvelsen, som foregår på sjøen, i luften så vel som på bakken. Målet er å øve på høyintensive kriseoperasjoner under krevende forhold, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt