– Dessverre har vi noen absurde og destruktive nyheter, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale sent lørdag kveld.
Han fortsatte med å fortelle at en fem måneder gammel gutt døde i et bombeangrep fra russiske styrker fredag.
– Og samtidig skal Russland lede FNs sikkerhetsråd. Det er vanskelig å forestille seg noe som tydeligere beviser «sammenbruddet» i denne institusjonen, sa Zelenskyj. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.
FNs sikkerhetsråd har ansvar for FNs arbeid med å bevare fred og sikkerhet i verden.
– At Russland overtar formannskapet i FNs sikkerhetsråd 1. april, er en dårlig vits, skriver Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba, på Twitter.
Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba.
Foto: DAVID DEE DELGADO / ReutersNår Russland den neste måneden skal lede Sikkerhetsrådet, får de styre hva som skal tas opp på rådets møter.
Respekt for FN-pakten og for lands suverenitet over egne grenser og våpeneksport har russerne satt opp på kalenderen.
Det forteller Niels Nagelhus Schia. Han er seniorforsker og leder for forskergruppen for sikkerhet og forsvar ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).
– Det er ganske absurd, når Russland står midt i en angrepskrig i Ukraina, sier Nagelhus Schia.
Niels Nagelhus Schia er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).
Foto: Mats Taugard BakkenSupperåd eller viktig arena?
Om det oppstår konflikter, skal Sikkerhetsrådet hindre at det eskalerer til væpnet konflikt. Enten gjennom forhandlinger, ved å sende inn fredsbevarende styrker eller i ytterste fall bestemme om det skal brukes militær makt.
Russland er ett av fem land med vetorett i Sikkerhetsrådet. Det vil si at de, USA, Storbritannia, Frankrike og Kina kan blokkere vedtak.
– Det vil ikke ha så veldig stor betydning for selve krigen i Ukraina, sier Nagelhus Schia, om at Russland skal lede Sikkerhetsrådet.
Han legger til at vetoretten er mye, mye viktigere enn å ha formannskapet.
– Gjør vetoretten Sikkerhetsrådet til et supperåd?
– Vetoretten gjør at sikkerhetsrådet ikke har klart å fatte beslutninger om Ukraina, svarer Nupi-forskeren.
Han legger til at Sikkerhetsrådet har fattet to vedtak om Ukraina-krigen.
Vladimir Putin under et videomøte i FNs sikkerhetsråd 3. februar 2023.
Foto: Mikhail Klimentyev / APDet betyr ikke at Sikkerhetsrådet ikke er viktig, legger han til. Vetoretten sikrer at stormaktene møter opp.
– Det gjør at Sikkerhetsrådet holder seg relevant. Det er stort sett i Sikkerhetsrådet at stormaktene regelmessig diskuterer krigen i Ukraina.
Når kontakten mellom Russland og vesten er brutt på mange andre områder, blir Sikkerhetsrådet desto viktigere, mener Nagelhus Schia.
– Når man kutter båndene i diplomatiet, er faren for misforståelser større.
Gikk til krig sist
Sist Russland hadde formannskapet, var i februar 2022. 24. februar invaderte de Ukraina.
At Russland igjen skal lede sikkerhetsrådet, har en enkel forklaring. Formannskapet bytter fra måned til måned. Nå var det Russlands tur.
– Man kunne ikke blokkert dem fra å ta over formannskapet, dessverre. Hvis det skulle komme opp en sak om at Russland ikke skulle få formannskapet, kunne Russland bare blokkert det med vetoretten, forteller Schia.
24. februar 2022 angrep Russland Ukraina. Hovedstaden Kyiv var en av mange byer som ble bombet.
Foto: Ukrainian President's Offic / Zuma PressRussland fikk plass i Sikkerhetsrådet etter andre verdenskrig, hvor de var blant seiersherrene.
– For Russland er FN og Sikkerhetsrådet viktig, for det er en av få ting som opprettholder Russlands status som stormakt. Russland møter opp i alle sikkerhetsrådsmøter, også om Ukraina.
- Les også: