Russland tar bare imot 200 til 300 asylsøkere fra Norge

MOSKVA (NRK): Russland åpner for å ta imot noen av asylsøkerne som norske myndigheter mener ikke har rett til å få behandlet søknadene sine i Norge. Men disse må sendes ut med fly.

Asylsøkere ankommer Storskog tollstasjon

ÅPNER FOR FLY: Rundt 5.500 asylsøkere kom til Norge via Storskog i fjor. Nå sier Russland at de igjen kan ta imot personer med lovlig opphold i landet, men dette gjelder kun mellom 200 og 300 personer.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Thor Arne Aass

LEDER: Thor Arne Aass i Justisdepartementet har ledet delegasjonen som har forhandlet i Russland i dag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Etter at Russland i januar satte foten ned og forbød returer over Storskog, har Norge ønsket en løsning for å sende tilbake en stor del av de flyktningene som har kommet til landet etter å ha hatt opphold i Russland.

Under dagens forhandlinger sier Russland at de igjen åpner for å ta imot asylsøkere fra Norge, bekrefter ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i justisdepartementet til NRK.

Men Russland krever at disse skal sendes med fly, og da fortrinnsvis til Moskva.

Må ha lovlig opphold

En delegasjon fra det norske justisdepartementet og utenriksdepartementet møtte i formiddag representanter fra det russiske migrasjonsverket i Moskva.

Etter møtet sa leder for delegasjonen, ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i justisdepartementet, at russerne nå mener en del praktiske problemer er ryddet til side og at de igjen er villig til å ta imot personer som har lovlig opphold i Russland.

– Det kan dreie seg om mellom 200 og 300 personer, sier Aass til NRK.

Ekspedisjonssjef i justisdepartementet Thor Arne Aas og reporter Morten Jentoft om avtalen om retur av noen asylsøkere tilbake til Russland.

Ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i justisdepartementet og korrespondent Morten Jentoft om returavtalen.

Russland har fra før tatt imot omtrent 200 av de rundt 5.500 personene som kom over grensen i fjor, og i utgangspunktet hadde Russland antydet at de ville imot rundt 700 av asylsøkerne.

Storskog tollstasjon

STENGT: Russland vil fortsatt ikke ta imot asylsøkere over Storskog i Sør-Varanger. Dermed forblir grenseovergangen stengt for asylsøkere som norske myndigheter i utgangspunktet ville sende tilbake.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Nekter fortsatt Storskog-returer

Ekspedisjonssjefen legger til at en forutsetning fra russisk side er at asylsøkerne sendes direkte med fly, primært til Moskva, og at tilbakesendingen over Storskog i Sør-Varanger dermed opphører.

Dette er også nå norske myndigheter innforstått med.

– Vi kommer til å varsle russiske myndigheter på ordinær måte og så sendes de med fly til Russland, sier Aass.

Han legger til at det ikke er bestemt om flyktningene vil bli sendt med spesielle fly, eller om man vil benytte seg av rutefly.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

KRYSSET GRENSA: Rundt 5.500 asylsøkere kom til Norge over Storskog i Finnmark i 2015.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt