Hopp til innhold

I går svartelistet USA russere – i dag svarte Russland amerikanerne

Russland svarte umiddelbart USA med samme mynt og svartelister 18 amerikanere, deriblant Dick Cheneys tidligere stabssjef. Nå nærmer det diplomatiske forholdet mellom de to tidligere så bitre fiendene seg frysepunktet.

Vladimir Putin under sin første pressekonferanse etter president-returen

Vladimir Putin setter nå hardt mot hardt og svartelister 18 amerikanere etter at flere russere ble svartelistet av Barack Obama i går.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Denne listekrigen er ikke vårt valg, men vi kan ikke ignorere denne utpressingen, sier det russiske utenriksministeriet i en uttalelse i dag.

Russiske myndigheter rasende

I går ble det kjent at USA vil iverksette sanksjoner mot 18 personer fra Russland, Ukraina, Aserbajdsjan og Usbekistan, for å ha hatt et lemfeldig forhold til menneskerettighetene.

16 av personene på sanksjonslisten har direkte tilknytning til rettsprosessen mot den russiske varsleren og advokaten Sergej Magnitskij, som døde i en fengselscelle i Russland i 2009.

Dette har gjort de russiske myndighetene rasende, og de advarte på forhånd at en slik liste ville få konsekvenser for amerikanske statsborgere.

– I motsetning til den amerikanske listen, som er basert på skjønn, så er vår basert på faktiske hendelser og brudd på menneskerettighetene til russiske borgere, blant annet på Guantánamo, heter det i uttalelsen fra russisk UD, som skriver videre.

– Nå er det på tide at politikerne i Washington må begynne å forstå at de må slutte å diktere land som Russland, hvis de ønsker å ha bygge opp et diplomatisk forhold.

Cheneys stabssjef

Listen som russisk UD offentliggjorde i dag inneholder navn på fire personer som har blitt satt i sammenheng med fengslinger på Guantánamo, deriblant Dick Cheneys tidligere stabssjef, David Spears Addington.

I tillegg inneholder listen 14 andre navn som skal ha krenket russiske statsborgeres rettigheter i utlandet, inkludert den amerikanske dommeren Jed Rakoff og flere statsadvokater i New York.

I likhet med navnene på den amerikanske listen, så nektes disse 18 visum til Russland.

Diplomatisk krøll

Bakgrunnen for hele denne diplomatiske knuten knyttets til dødsfallet til Magnitskij, som døde etter å ha tilbrakt elleve måneder i fengsel i Russland. Han arbeidet for et investeringsfond i Moskva og ble anklaget for skattesvindel like etter at han selv hadde kommet med lignende anklager mot russiske tjenestemenn.

Saken har provosert mange russiske menneskerettighetsaktivister og politikere i Vesten. Blant annet så vedtok den amerikanske kongressen i desember i fjor en lov som de kalte Magnitskij-loven.

En lov som i utgangspunktet gikk inn for å normalisere handelen mellom USA og Russland, men som knyttet klare betingelser for handelen til russiske menneskerettigheter. Blant annet blir alle verdier som tilhører personer med tilknytning til Magnitskijs avsløringer og hans død sperret.

Russland svarte med å kalle det hele et absurd teater og president Vladimir Putin underskrev på tampen av fjoråret et omstridt lovforslag som forbyr amerikanere å adoptere russiske barn.

Omstendighetene rundt Magnitskijs død har ført til mange spekulasjoner og de ble ikke mindre da mannen som satt på mange av Magnitskijs dokumenter, Alexander Perepilitjsnij, ble funnet død etter en joggetur i Surrey i England i november.

Hele Magnitskij-saken blitt en stor belastning for Russland, for i tillegg den diplomatiske krisen med USA så har Europaparlamentet vedtatt sanksjoner mot 60 russiske tjenestemenn og politikere som er innblandet i bedragerisaken Magnitskij undersøkte.