Normal

Russlands erfaring med norske spesialister bak giftgassforespørsel

MOSKVA/OSLO (NRK): Norge er blitt spurt om å ødelegge Syrias kjemiske våpen blant annet fordi Russland ser på Norge om det mest vennligsinnede landet i vesten.

Våpeneksperter i Syria

Våpenekspertene på vei tilbake til hotellet i Damaskus søndag etter at de startet med ødeleggelsen av de kjemiske våpnene.

Foto: Khaled al-Hariri / Reuters

Sett fra Russland er det ikke vanskelig å forstå hvorfor USA og Russland har rettet en henvendelse til Norge om å ta imot og ødelegge Syrias kjemiske våpen.

Det er i hovedsak tre faktorer som har gjort at USA og Russland har funnet Norge som det minste felles multiplum å henvende seg til:

  • Norge er alliert av USA og en grunnleggerstatene av NATO.
  • Norge er betraktet fra Moskva som det mest tradisjonelt mest vennligsinnede vestlige landet i forhold til Russland.
  • Russland har omfattende erfaring når det gjelder samarbeid med norske spesialister, deriblant spesialister fra Statens strålevern når det gjelder atomopprydning av radioaktivt avfall i nordområdene.

Har omfattende kapasitet

Både amerikanerne og russerne har omfattende kapasitet når det gjelder å destruere kjemiske våpen.

For Russlands del har de ved byen Bryansk, sørøst i Russland, bygget en stor fabrikk som kan destruere ett tonn gass i timen.

Hvis anlegget ved Bryansk var i drift døgnet rundt kunne de gjort unna de 1000 tonnene Assad-regimet har av kjemiske stridsmidler i løpet av en drøy måned.

Amerikanerne har like mye kapasitet etter at de har bygget ned sine lagre av kjemiske og biologiske våpen. For å kvitte seg med sine kjemiske våpen har USA bygget ni destruksjonsanlegg, hver til en kostnad på én milliard dollar.

De kan bidra med råd og ekspertise og også mobilt utstyr slik at dette kan skje på norsk grunn under norsk kontroll og ansvar og under FNs overhøyhet.

Harde kamper rundt flåtebase

Russland har siden 1971 hatt en marinebase i Syria ved byen Tartus, nord for grensen til Libanon.

Basen er den eneste Russland har tilgjengelig i Middelhavet og det har vært spekulert i at marinebasen kunne være et egnet sted for å oppbevare de kjemiske stridsmidlene midlertidig mens det blir fraktet ut.

Det vil imidlertid være i strid med poenget at det skal være bunnsolid tillit internasjonalt til selve destruksjonsprosessen, hvilket er det som ligger til grunn for at Norge har fått denne henvendelsen om å ødelegge våpnene.

Samtidig er det de siste dagene meldt om harde kamper i Tartus-provinsen.

Opprørsstyrkene meldte lørdag om 28 drepte i kamper ved Tartus, 20 regjeringssoldater og åtte sivile. Det ble ikke sagt noe om hvilke tap opprørerne hadde lidd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Opprørere i Homs

Mens diskusjonen om Syrias kjemiske våpen får mest internasjonal oppmerksomhet, raser fortsatt kampene i Syria. Her to opprørssoldater i den istykkerskutte byen Homs torsdag i denne uken.

Foto: Yazen Homsy / Reuters

Kan være brudd på konvensjonen

I Syria har ekspertene i dag startet med ødeleggelsen av deler av Syrias arsenal av kjemiske våpen.

Les også: Har startet ødeleggelsen av kjemiske våpen i Syria

Det som nå blir ødelagt i Syria er i stor grad slikt som er for farlig til å frakte, eller som ikke er mulig å flytte på.

Når det gjelder å frakte kjemiske våpen til Norge vil det være i strid med reglene i konvensjonen om kjemiske våpen der det slås fast at det ikke er tillatt å flytte kjemiske våpen et annet land for destruksjon.

– Norge har ratifisert kjemivåpen-konvensjonen og den forbyr Norge mot å importere eller å ha kjemiske våpen på norsk jord. Det er i utgangspunktet et absolutt forbud, sier ekspert på folkerett, Cecilie Hellestveit, til NRK.

Likevel tror ikke Hellestveit at reglene må endres før kjemiske våpen fra Syria kan fraktes til Norge. Det skyldes at FNs sikkerhetsråd allerede har åpnet for dispensasjon.

– I denne sammenhengen her står sikkerhetsrådet over kjemivåpen-konvensjonen. Alle stater er enige om at kjemiske våpen i Syria er noe som ingen er tjent med, sier Hellestveit.

Hun får støtte av tidligere våpeninspektør i Irak, Jørn Siljeholm.

– Tidshorisonten i denne saken er av en slik art at jeg ikke kan tenke meg at man ikke vil være på kant med konvensjonsteksten, sier Siljeholm til NRK.

Han mener det er langt viktigere å få fjernet våpnene fra Syria, enn å holde seg strengt til reglene.

– Det som er ekstremt viktig her er at dette er en krigssone. En tredel av lagrene er sannsynligvis i direkte konfliktberørte områder. Å sikre at disse våpnene ikke blir tatt i bruk er viktig for menneskeheten. Disse våpnene er eksepsjonelt farlige, sier tidligere våpeninspektør i Irak, Jørn Siljeholm.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt