Russland skjøt robot ut rommet

Russland har skutt opp en ubemannet rakett med en robot som etter planen skal hjelpe mannskapet på Den internasjonale romstasjonen. Roboten Fjodor er den første russiske romroboten.

Oppskytingen av den russiske romroboten Fjodor skjedde fra Baijkonor-basen i Kasakhstan

Oppskytingen av den russiske romroboten skjedde litt over klokken halv seks norsk tid torsdag morgen. Ifølge det russiske romfartsbyrået Roskosmos gikk utskytingen med raketten Sojuz 2 fra Bajkonor-basen i Kasakhstan etter planen.

Den russiske romroboten Fjodor , med den tekniske betegnelsen Skybot F850, kan også snakke, og han gjentok de berømte ordene som verdens første romfarer Jurij Gagarin uttalte da han ble skutt ut i rommet 12. april 1961: «Поехали, Поехали», «Nå drar vi, nå drar vi.»

Planen er at Fjodor lørdag 24. august skal gå over til den internasjonale romstasjonen ISS, der han skal jobbe sammen med mannskapet fram til 7. september.

Den i hovedsak sølvfargede roboten er 180 cm høy og veier 160 kilo. Han har egne Instagram og Twitter-kontoer, der det er mulig å følge hans aktiviteter i rommet, ifølge Roskosmos.

AFP_1JO22H

Den russiske romroboten Fjodor fotografert under en test i slutten av juli i år.

Foto: AFP

Kan bruke boremaskin

Ifølge en av sjefene for Roskosmos, Aleksander Blosjenko, skal Fjodor kunne utføre alle slags oppgaver om bord på ISS, blant annet å koble og frakoble elektriske kabler, bruke boremaskin og brannslokningsapparat og drill, og til og med utføre oppgaver på utsiden av romstasjonen.

Ifølge Roskosmos gjør dette at denne typen robot også kan brukes til farlige oppdrag nede på jorden, blant annet i forbindelse med minerydding og radioaktiv stråling.

AFP_1JO22A

Fjodor skal kunne utføre mange av de samme oppgavene som menneskene som bemanner den internasjonale romstasjonen gjør.

Foto: AFP

Ikke første romrobot

Fjodor er ikke den første roboten i rommet. I 2011 sendte det amerikanske romfartsbyrået Nasa Robonaut 2 ut i rommet.

Han ble hentet tilbake i 2016 på grunn av tekniske problemer.

I 2013 sendte Japan roboten Kirobo til ISS, sammen med en japansk astronaut. Kirobo var i likhet med Fjodor i stand til å snakke, men bare på japansk.

SISTE NYTT

Siste nytt