Hopp til innhold

Russland skjerper reglene i grenseområdet mot Norge

MOSKVA (NRK): I en reportasje på russisk TV informerte russiske myndigheter at de har skjerpet kontrollen med hvem som får dra fram til den norsk russiske grensen.

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-FILES

Flyktninger på vei over grensen ved Storskog med sykler. Nå har denne trafikken stoppet helt opp.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det er en av grunnene til at trafikken av flyktninger og asylsøkere over Storskog har stoppet opp, ifølge reportasjen.

Det var den russiske TV-kanalen NTV som i går hadde en større reportasje fra grenseområdene mot Norge. I reportasjen vises Sami Abaza fra Syria, som på et hotell i byen Nikkelforteller at han var nektet innreise til Norge.

- Min datter og jeg kommer ikke over grensen til Norge. Vi har nå solgt nesten alt vi eide og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier han i reportasjen.

Han har sammen med sin datter fått beskjed av russiske myndigheter å komme seg ut av grenseområdet i løpet av et par dager.

Se reportasjen fra den russiske TV-kanalen NTV

Aksepterer norske regler

Det blir henvist til de nye reglene Norge har innført, som nekter innreise til alle som har en eller annen form for oppholdstillatelse eller visum til Russland.

Dette er regler som nå russiske myndigheter aksepterer, blir det sagt i reportasjen. Det sies også at den russiske grensevakten har tatt det som beskrives som operative grep for å få orden på det som skjer i grenseområdene.

I praksis betyr det at de ikke lenger slipper folk uten gyldig visum til Norge fram til grensen, noe som blant annet har vært et ønske fra norske myndigheter.

Dette ble tatt opp seinest under møter i det russiske migrasjonsdirektoratet, tilsvarende det norske Utlendingsdirektoratet, i forrige uke.

Informert om reportasjen

Etter det NRK kjenner til ble norske myndigheter i går informert om reportasjen på russisk TV, som et bevis på endret praksis fra russisk side på grensen i nord.

Det var etter det NRK forstår Det russiske migrasjonsdirektoratet som informerte om reportasjen.

De siste dagene har det ikke kommet flyktninger over den norsk-russiske grensen i nord.

Derimot forteller finske myndigheter om en liten økning av flyktninger som prøver å komme over grensen fra Russland.

Den siste uken kom det ifølge YLE 85 asylsøkere over grenseovergangen Raja-Jooseppi, som ligger sørvest for Murmansk.

SISTE NYTT

Siste nytt