Russland sender langtrekkende raketter til Iran

Russiske langdistanseraketter av typen S-300 vil i løpet av kort tid bli sendt til Iran. Israelske myndigheter frykter at moderne våpen med stor rekkevidde kan blir brukt til å ramme mål i Israel.

Russia Iran Missiles

IRAN FÅR RUSSISKE RAKETTER: Iranske soldater har fått opplæring i Russland i bruk av det avanserte bakke-til-luft-systemet S-300.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

– Israels naboer kjøper våpen i en skala som truer vår regionale militære overlegenhet, sier general Tal Kelman i det israelske flyvåpenet til avisen Haaretz.

Israelerne frykter at både amerikanske og russiske våpensystem som blir solgt til land i Midtøsten kan bli brukt mot landet i en potensiell konflikt. Det har også vært uttrykt bekymring for at den libanesiske Hizbollah-militsen skal få tilgang til avanserte rakettsystem.

– Det er en veldig stor fare her, fordi dagens fiende kan være morgendagens venn, og dagens venn kan bli morgendagens fiende, advarer den israelske generalen.

Laster Twitter-innhold

Rekkevidde på 350 kilometer

Tirsdag melder Reuters at Russland vil begynne den første forsendelsen av rakettsystemet S-300. Dette er bakke-til-luft langdistanseraketter som har en rekkevidde på opptil 350 kilometer.

Foruten å kunne benyttes som forsvar mot flyangrep, skal S-300 systemet også være i stand til å skyte ned innkommende raketter.

– Jeg vet ikke om dette vil skje i dag, men S-300-rakettene vil bli lastet for forsendelse til Iran, sier avdelingssjef Zamir Kabulov i det russiske utenriksdepartementet til Interfax.

Det eksakte tidspunktet for rakett-forsendelsen er ennå ikke klart.

Laster Twitter-innhold

Får opplæring i Russland

Den russiske rakettavtalen med Iran ble inngått i 2007, men avtalen ble lagt på is og er utsatt flere ganger som følge av FN-sanksjonene som ble innført i forbindelse med Irans omstridte atomprogram.

Det russiske teknologiselskapet Rostec er produsent av S-300-missilsystemet. Iranske soldater har fått opplæring i Russland, melder AFP.

I april i fjor signerte president Vladimir Putin en lov som åpnet for salg av de avanserte bakke-til- luft-rakettene til Iran.

S-300 ble tatt i bruk av den sovjetiske hæren på 1970-tallet og benyttet som en del av forsvaret av militærbaser og viktige fabrikker og institusjoner. Systemet er siden videreutviklet og finnes i dag i flere varianter.

Atomavtale

Iran inngikk i fjor sommer en atomavtale med Vesten mot at de økonomiske sanksjonene mot landet oppheves. Avtalen ble implementert i januar i år etter at Iran hadde oppfylt alle sine forpliktelser.

FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år, mens sanksjoner som gjelder raketter og raketteknologi skal bestå i åtte år.

Den planlagte leveransen av våpensystemet S-300 til Iran ble stoppet av Russland, men ble godkjent av Putin etter at den historiske atomavtalen var på plass.

Russland har også signert en kontrakt om salg kampfly av typen Sukhoi Su-30SM til Iran, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Iran og Russland deltar begge i krigen i Syria som støttespillere for president Bashar al-Assad.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt