Hopp til innhold

Russland: Avvæpning for oss handler mest om fascistene i Kiev

Russiske myndigheter går hardt ut mot USA etter enigheten om Ukraina på toppmøtet i Genève skjærtorsdag.

Sergej Lavrov i Geneve

REAGERER: Det russiske utenriksdepartementet, ledet av Sergej Lavrov, reagerer sterkt på hvordan USA har uttalt seg etter toppmøtet i Genève torsdag.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Skjærtorsdag tok Russland og USAs utenriksministere Sergej Lavrov og John Kerry hverandre i hånden på toppmøtet. De virket begge å ville vise at de forsøkte å bidra til mindre spenning rundt situasjonen i Ukraina.

Etter møtet kunne alle parter fortelle at det var blitt enighet om et dokument med klare mål for avspenning av situasjonen.

Les mer: Enighet om avvæpning av pro-russere i Ukraina
Følg fortløpende: Situasjonen i Ukraina

Vestlige ledere med USA og president Barack Obama i spissen var likevel avmålte.

Barack Obama med lukket munn

AVMÅLT: Det var ikke mange ordene Obama sa om Genève-avtalen, men de få han sa falt ikke i god jord hos myndighetene i Moskva.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

– Jeg tror ikke vi kan være sikker på noe som helst akkurat nå, sa Obama da han ble spurt om han trodde løftene fra møtet ville bli holdt.

Også utenriksminister John Kerry var langt unna jubel. Han understreket blant annet et nye sanksjoner ville vært aktuelt om løftene ikke ble holdt.

Nå reagerer Russland sterkt på USAs uttalelser etter møtet.

– Trusler om nye sanksjoner er helt uakseptabelt, heter det fredag i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Russland mener også at USA driver med skjønnmaling av den håndteringen demonstranter i Øst-Ukraina får fra myndighetene i Kiev.

Ulikt syn på tiltakene for avspenning

Dokumentet topplederne på møtet i Genève kunne samle seg rundt inneholdt en del konkrete setninger om hva som skulle gjøres.

Væpnet mann i Slavjansk

NEKTER Å FLYTTE SEG: Selv om det i avtalen fra Genève var enighet mellom USA, Russland, Ukraina og EU om at okkuperte bygninger skulle frigis nekter vænede menn øst i Ukraina å forlate bygg de har tatt over. Her fra rådhuset i Slavjansk fredag.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Alle var enige om at målet var avspenning.

Et av punktene i dokumentet var avvæpning av illegale grupper:
«Alle illegale væpnede grupper må avvæpnes»

Les mer: Pro-russisk milits gir seg ikke tross enighet om avvæpning

For mange i Vest-Europa og USA falt da tankene på de væpnede mennene i umerkede uniformer som for tiden befinner seg i østlige deler av Ukraina, og som flere steder har okkupert offentlige bygninger der de også har heist russiske flagg.

Russland har derimot et annet syn på punktet de sammen med USA, EU og de fungerende makthaverne i Kiev skrev under på torsdag.

– Når vi snakker om avvæpning i Ukraina tenker vi først og fremst på Praviy Sektor og andre fascister involvert i opprøret i Kiev, sier utenriksdepartementet i Russland til Interfax.

Praviy Sektor, eller Høyresektoren, er en partipolitisk organisasjon som anses å være til dels høyreekstreme.

Medlemmer fra organisasjonen var blant de aktive under demonstrasjonene og kampene i Kiev i vinter før den tidligere presidenten Viktor Janukovitsj forlot landet.

Også Russlands utsending til EU, Vladimir Sjizhov, mener at dokumentet som ble undertegnet i Genève aktivt misforstås av makthaverne i Kiev.

– Spesielt gjelder det at de virker å tro at avtalen bare gjelder områdene sør og øst i landet. De tror at det ikke gjelder Kiev, der de anser at alt er lovlig, til tross for at Uavhengighetsplassen fortsatt er okkupert, sier Sjizhov til Reuters.

Prorussisk milits tar kontroll over bygning i Kramatorsk i Ukraina

TOK OVER: Godt organisert og med automatvåpen tok prorussiske militsgrupper kontroll over flere administrasjonsbygninger i Øst-Ukraina, som her i Kramatorsk.

Foto: Maxim Dondyuk / Ap

Lover respekt for russisktalende

Samtidig som det reagerers sterkt fra Moskva har de fungerende makthaverne i Kiev gjort et fremstøt for på ukrainsk riksdekkende tv.

Sittende president Oleksandr Turtsjynov og sittende statsminister Arsenij Jatsenjuk talte sammen og oppfordret til nasjonal enhet.

Statsministeren og presidenten uttaler at de ser for seg endringer i grunnloven i Ukraina som vil kunne gi utstrakt regionalt selvstyre, og at områder av landet selv skal kunne få velge russisk som offisielt språk.

– Vi vil gi russisk en spesiell status, og garanterer at språket og de som taler det skal beskyttes i Ukraina, sa statsminister Arsenij Jatsenjuk i tv-talen ifølge AFP.

Samtidig understreket de at alle må avstå fra bruk av vold og unngå nye konfrontasjoner øst i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt