Russland: – Gjør ikke forholdet til Norge bedre

Russiske myndigheter mener det er uforståelig at Norge har vedtatt å utstasjonere over 300 amerikanske soldater på norsk jord. – Norge velger amerikanske soldater foran økonomisk samarbeid med Russland, sier det russiske utenriksdepartementet til NRK.

Maria Zakharova

– UFORSTÅELIG: Pressetalskvinne i russisk UD Maria Zakharova var skarp i sin kritikk av norske myndigheter etter vedtaket om å utplassere amerikanske styrker på Værnes.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Vi forstår ikke hvorfor man i en tid med fred gjør et slikt vedtak, sier talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova til NRK.

Hun mener regjeringens vedtak, som den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget ble orientert om mandag, står i motsetning til tidligere norsk politikk om ikke å tillate utenlandske baser på norsk jord i fredstid. 330 amerikanske soldater skal etter vedtaket være fast utstasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag fra neste år.

– Det at norske myndigheter sier at disse styrkene skal rotere, er ikke spesielt beroligende for oss. Det betyr bare at soldatene skiftes ut mens basen ligger der permanent, sier Zakharova.

Talspersonen for russiske myndigheter sier de heller ikke er beroliget av at dette gjøres til en sak om lokal plassering, langt unna den russiske grensa.

– Det er et forsøk på å kamuflere at både trening og øvelser skal skje over hele Norge, sier hun til NRK.

US Marines

United States marines beveger seg opp fra kysten etter en landgangsoperasjon under øvelse Cold Response i 2012.

Foto: SJOERD HILCKMANN, SJOERD HILCKMANN/ Nederlandske Forsvaret / Forsvaret

– Uforståelig at dette må skje nå

Ifølge russiske myndigheter handler vedtaket om å oppfylle krav og ønsker fra USA.

– Men for oss er det helt uforståelig at dette må skje på europeisk jord nå. Vi forstår heller ikke at dette kan tjene norske interesser, sier Zakharova.

Hun sier hun ikke kan svare på hvilke konsekvenser vedtaket vil få fra russisk side, men legger til at det er opp til det russiske militæret å komme med eventuelle mottiltak.

– Det russiske utenriksdepartementet har ikke ansvaret for hva slags militære mottiltak som eventuelt skal settes i verk. Dette er noe som de militære har ansvaret for, men de kommer nok til å vurdere å sette i verk de tiltak som de mener er nødvendig, svarer Zakharova.

– Hva tjener Norge best?

Ifølge Zakharova burde Norge tenke gjennom hva som er hensikten med et slikt vedtak. Norge og Russland burde klare å ha en normal dialog gående og samarbeide på alle områder, mener hun.

Nå er dette samarbeidet satt på prøve.

– Tror du dette kommer til å forverre forholdet mellom Norge og Russland?

– Det kommer i alle fall ikke til å gjøre forholdet bedre. Det er nødvendig nå at de russisk-europeiske relasjonene kommer ut av den blindgate de har havnet i. Vedtaket som norske myndigheter nå har fattet, vil bare gjøre krisen verre og fordypes, sier Zakharova.

– Hva er mest lønnsomt for Norge på lang sikt? Handle med Russland eller tjene amerikanske soldater? Det er et spørsmål som vi stiller til norske myndigheter, sier Zakharova.

SISTE NYTT

Siste nytt