NRK Meny
Normal

Russland og USA vil moderere seg

Problemene sto i kø da USAs utenriksminister Condoleezza Rice møtte Russlands president, men de to er i alle fall enige om å dempe kritikken av hverandre. 

Putin mottar Condoleezza Rice

Putin mottar Rice for samtaler på landstedet sitt.

Foto: ITAR-TASS / AP

Rice og Vladimir Putin møttes på presidentens landsted Novo Ogarjovo i går, og i dag deltok også utenriksminister Sergej Lavrov i samtalene.

– Presidenten støttet USAs forståelse av at det er nødvendig å tone ned retorikken i offentlige uttalelser og konsentrere seg om konkrete saker, sa Lavrov til journalister etter møtet.

Kjølig

Forholdet mellom de to supermaktene er kjøligere enn på lenge, men Rice avviste da hun kom til Moskva at en ny kald krig er i emning. Hun sa også at de sakene som skaper splittelse, må løses gjennom intensivt diplomati.

Men flere av konfliktene stikker dypt, og den russiske retorikken er trappet kraftig opp i takt med at landet igjen ønsker å fremstå som en stormakt.

Rices reise til Moskva kommer bare kort tid etter at USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte byen, noe som tyder på at USA både er bekymret over og opptatt av sitt forhold til Russland.

Rakettskjoldet

Sentralt i konflikten mellom de to landene er USAs planer om et rakettskjold i Polen og Tsjekkia i sentrum. Russland er sterkt imot planene, mens USA insisterer på å gennomføre dem.

– USA må kunne ta i bruk teknologi for å forsvare seg, og vi kommer til å gjøre dette, sa Rice etter møtet med Putin, og hun la til at USA ikke vil la seg stanse av et veto mot planene.

Viktig er også striden om Kosovos framtid.

Lavrov understreket i dag at USA og Russland er enige om å jobbe videre for å komme fram til en avtale om Kosovo som begge partene kan godta, men la til at det ikke kom noe gjennombrudd i dette spørsmålet i dag.

Avisen Gazeta mener imidlertid at det fortsatt er rom for kompromiss når det gjelder Kosovo, som USA mener må få uavhengighet fra Serbia.

Russland har varslet veto i FNs sikkerhetsråd mot at provinsen løsrives mot Serbias vilje.

LES OGSÅ JAHN OTTO JOHANSENS KOMMENTAR "EN FROSSEN FRED"

LES OGSÅ: POLEN KAN TORPEDERE TOPPMØTE

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt