Russland og Kina la ned veto mot resolusjon om våpenhvile i Aleppo

Røde Kors-sjefen ba innstendig Sikkerhetsrådet om å bli enige om en resolusjon om våpenhvile i den syriske byen Aleppo. Likevel la Russland og Kina ned veto mot resolusjonsforslaget mandag kveld.

SYRIA-CONFLICT

En av flere titusen familier som har flyktet fra Øst-Aleppo til Assad-kontrollerte Vest-Aleppo de siste ukene.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

FN sikkerhetsråd drøftet i kveld et resolusjonsforslag med krav om en midlertidig våpenhvile i Aleppo i minst sju dager og tilgang for humanitær bistand til sivile fanget i kampene.

Forslaget hadde krav om minst sju dagers opphold i kampene, men det var ikke akseptabelt for Russland og Kina, melder Reuters. Dette er sjette gang Russland har lagt ned veto i Sikkerhetsrådet om Syria siden 2011.

– Det vil være en provoserende handling som undergraver den russisk-amerikanske innsatsen, sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov før avstemningen

Også Venezuela, som ikke har vetorett, stemte mot forslaget fra Spania, Egypt og New Zealand.

Ifølge Røde Kors har rundt 50.000 mennesker flyktet fra hardt rammede Øst-Aleppo de siste ukene. Men fortsatt er det mange mennesker som sitter fast i områder hvor det er harde kamper. Daglig kommer det meldinger om mange som mister livet i det som tidligere var Syrias største by – og en turistattraksjon.

Russerne kalte forslaget provoserende

Russland sier landet jobber sammen med USA for å få opprørere til å trekke seg ut av Aleppo. Samtidig kalte russerne tidligere i dag våpenhvileforslaget som ble lagt fram i FN, «provoserende».

– Når vi får landet en avtale, kommer opprørere som nekter å forlate den okkuperte delen av Aleppo, til å anses som terrorister, og da kommer Russland til å støtte den syriske hæren i kampen mot dem som blir igjen, fortalte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov på en pressekonferanse mandag, ifølge Reuters.

Russland har lenge støttet Assad i borgerkrigen i Syria.

Lavrov mener at en resolusjon om en midlertidig våpenhvile kan føre til at opprørerne får mulighet til å reorganisere seg.

– En våpenhvile vil kunne være et provoserende tiltak, som svekker forhandlingene og det russisk-amerikanske arbeidet, sa Lavrov.

Røde Kors: Ekstrem situasjon i Aleppo

Sven Mollekleiv

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Det blir verre for hver dag som går, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Røde Kors og Røde Halvmåne hadde i forrige uke et team inne i Øst-Aleppo.

– Det er en helt ekstrem og vanvittig situasjon. I de beleirede områdene har ikke folk fått tilgang på mat, medisiner og annen medisinsk hjelp. Og i forrige uke plaskregnet det, det snødde i fjellet og det er ned mot 0 grader om natten.

– Hva er konsekvensen om det ikke blir noen våpenhvile, spurte vi Mollekleiv om før avstemningen?

– Enda flere mennesker vil bli drept og skadet, enda flere vil sulte, tørste og fryse i hjel. Og enda flere vil dø av sykdommer hver eneste time fremover. Vår appell til Sikkerhetsrådet er så stor som den overhodet kan være. Folk har rett til hjelp, og vi har rett til å hjelpe.

Russisk-amerikanske forhandlinger

Russland og USA skal uansett i gang med forhandlingene om våpenhvile. Det skjer i Genève i Sveits tirsdag ettermiddag eller onsdag morgen, ifølge Lavrov.

Til tross for meldingene om den russisk-amerikanske planen og at regjeringsvennlige styrker har gjeninntatt flere områder i Øst-Aleppo, nekter opprørsgruppene å gi seg.

– Vi skal kjempe til siste blodsdråpe, sier Abu Abdel Rahman al-Hamawi i opprørsgruppen Jaish al-Islam.

Assad på offensiven

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte erobret mandag områder i Øst-Aleppo som var kontrollert av opprørsstyrker.

CORRECTION-SYRIA-CONFLICT

Røyk stiger opp mandag etter et angrep mot Øst-Aleppo som regjeringsstyrken stod bak.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

– De klarte å ta kontroll over Kadi Askar-bydelen. Dermed har de regjeringsvennlige styrkene kontroll over to tredeler av Øst-Aleppo, sier leder for Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdel-Rahman.

Russiske myndigheter meldte også i dag at to russiske helsepersonell og åtte sivile ble drept i Aleppo mandag etter angivelige angrep fra opprørere.

Les flere saker om Aleppo:

Aleppo, Syria
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt