Kreml varsler frihandelsavtale med Iran

Russland og fire andre tidligere sovjetrepublikker vil om få dager signere en frihandelsavtale med Iran, opplyser Kreml.

Sergey Lavrov, Mohammad Javad Zarif

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov (til høyre) sammen med Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif under et møte i Moskva i slutten av april. Nå varsler Russland at de og fire andre tidligere sovjetrepublikker vil signere en frihandelsavtale med Iran.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Avtalen er ventet å bli signert neste uke, opplyser Jurij Usjakov, president Vladimir Putins utenrikspolitiske rådgiver.

Det er medlemslandene i Den eurasiske økonomiske union, EEU, som inngår frihandelsavtalen. Unionen består i tillegg til Russland av Hviterussland, Armenia, Kasakhstan og Kirgisistan, og har som mål «å sikre fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft» ifølge den russiske fjernsynskanalen RT.

Det høres ut som en østlig parallell til EU, men er fortsatt bare som en dverg å regne.

Utfordrer USAs Iranpolitikk

TURKEY-RUSSIA-IRAN-SYRIA-DIPLOMACY-CONFLICT

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Irans president, Hassan Rouhani, under et møte om Syria i Tyrkias hovedstad Ankara 4. april i år. Da var det allerede forhandlingene om frihandelsavtalen nesten i mål.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Allerede i april ble det klart at Russlands statsminister, Dmitrij Medvedev, hadde godkjent utkastet til en ny frihandelsavtale med Iran. Arbeidet med avtalen startet for tre år siden, altså lenge før Donald Trump ble valgt til president i USA.

På det tidspunktet var både Russland, Iran og USA også engasjert i sluttforhandlingene rundt atomavtalen med Iran, som inneholdt løfter om lettelser i sanksjonsregimet. Likevel er det mye som tyder på at noe av hensikten har vært å gjøre Iran mindre sårbar for internasjonale sanksjoner.

Ifølge avisa Iran Daily inngikk Russland og Iran i 2017 en olje-for varer avtale, der Russland forpliktet seg til å kjøpe 100.000 fat olje fra Iran mot å selge varer for 45 milliarder dollar årlig til Iran. På den måten omgår Iran problemene med bankoppgjør i dollar for den oljen de selger på verdenssparket. Russerne gjør det i praksis for dem.

FILES-IRAN-OIL-TRADE

En iransk oljearbeider på et produksjonsanlegg på Khark Island. Franske Total har undertegnet en avtale verdt over 38 milliarder kroner om å utvikle et iransk gassfelt i Persiabukta. Det er uklart om nye amerikanske sanksjoner vil ramme prosjektet.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Etter at president Donald Trump denne uka varslet at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran, er Irans behov for avtaler med land som ikke lar seg diktere av USA blitt enda mer påtrengende. En frihandelsavtale forenkler flyten av varer og tjenester, i alle fall i teorien. Det er ikke kjent hvilke varer frihandelsavtalen omfatter.

Dumper dollaren

Da Irans president, Hassan Rouhani, besøkte Moskva i fjor, ble han og president Putin enige om å legge forholdene til rette for bruk av «nasjonale valutaer» i samhandelen.

IRAN-US-POLITICS-NUCLEAR

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khemeni, vinker til studenter etter en tale 9. mai. Khamenei og andre konservative iranere har nå fått bekreftet mistanken om at de ikke kan stole på USA.

Foto: HANDOUT / AFP

I november i fjor sa Irans øverste leder, Ali Khamenei, at den beste måten å slå tilbake mot USAs sanksjoner på er felles tiltak for å «dumpe» dollaren som valuta i tosidige handelsavtaler.

En regional frihandelsavtale mellom Iran og EEU legger til rette for å gjøre nettopp det.

EEU er ikke EU

I praksis er imidlertid EEU altfor svak til å representere et reelt alternativ til det amerikanske markedet eller verdensmarkedet for land med varer som kan konkurrere der.

En analyse publisert i det Polen-baserte tidsskriftet New Eastern Europe i januar konkluderer med at EEU primært er en «begrenset tollunion». Bare 60 prosent av tollsatsene overfor tredjeland er «harmoniserte». Kasakhstan har for eksempel redusert tollen på en rekke varer uten å drøfte det med de andre medlemmene.

Unionen ble etablert på et tidspunkt med synkende oljepriser og stagnasjon i den russiske økonomien. Det reduserte Russlands muligheter til å bruke EEU som et redskap i internasjonal økonomisk politikk. Russland var mindre attraktiv, både som handelspartner og investeringsobjekt.

Et halmstrå for Iran

Men for et Iran stilt overfor tøffere amerikanske sanksjoner og usikkerhet rundt hva EU gjør, kan en frihandelsavtale med Russland og deres samarbeidspartnere i EEU være attraktivt.

Landet har fortsatt et desperat behov for modernisering av oljesektoren, men vil være interessert i å styre unna selskap som er sårbare for amerikanske straffetiltak.

IRAN-POLITICS/GUARDS

USAs sanksjoner overfor Iran ble i 1996 nedfelt i den såkalte "Iran Libya sanksjonsloven". Fra 1996 til atomavtalen ble inngått i 2015 risikerte land som investerte over 20 millioner dollar i Irans oljesektor amerikanske straffetiltak. Dette er bare en del av de amerikanske sanksjonene overfor Iran.

Foto: RAHEB HOMAVANDI / Reuters

De amerikanske sanksjonene mot Russland er ikke like omfattende som overfor Iran. Men begge land vet mye om hva det vil si å falle i unåde hos USAs politiske ledere og kan dra nytte av hverandre.

Merkel skal informeres

Ifølge Putins utenrikspolitisk rådgiver, Jurij Usjakov, skal Russlands president diskutere frihandelsavtalen med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron når de to kommer på besøk til Russland senere i mai.

Les også: Iran satser på diplomatiet for å redde atomavtalen

Les mer: Eksperter: Kan bli storkrig mellom Israel og Iran

SISTE NYTT

Siste nytt