NRK Meny
Normal

Russland langer ut mot Thailand

Russland langer ut mot Thailand som har utlevert den russiske våpenhandleren Viktor But til USA der han risikerer livsvarig fengsel.

Viktor But

Russiske myndigheter er rasende etter utleveringen av Viktor But fra Thailand til USA.

Foto: STR / AFP

Russisk UD mener utleveringen er ulovlig, og at den skjer etter et kraftig amerikansk press.

USA blir beskyldt for å ha blandet seg inn i den thailandske rettsprosessen, og russerne lover But all den juridiske hjelpen han vil trenge.

- Dette kan ikke kalles annet enn innblanding i en rettsprosess, og stiller spørsmål ved Thailands og rettsvesenets uavhengighet, heter det i uttalelsen fra utenriksdepartementet i Moskva.

Viktor But, også kalt «Dødens kjøpmann», har motsatt seg utlevering siden han ble arrestert i Bangkok i mars 2008 da han møtte amerikanske agenter som utga seg for å være representanter for den colombianske FARC-geriljaen som ville kjøpe våpen.

Den amerikanske påtalemyndigheten mener den 43 år gamle Viktor But siden 1990-tallet har solgt våpen til diktaturer i Afrika, Midtøsten og Sør-Amerika, og at han har vært involvert i draps- og terrorplaner, samt hvitvasking av penger.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, som er på besøk i Kenya, kaller utleveringen ekstremt urettferdig, og sier Russland vil støtte But med alle midler.

I formiddag lettet flyet med Viktor But om bord fra flyplassen i Bangkok.

Se video: Slik smuglet han våpen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt