Russland krever Datsik utlevert

Russiske myndigheter krever den russiske nynazisten Vjatsjelav Datsik utlevert Norge.

Vjatsjeslav Datsik

Mandag sendte russiske myndigheter et krav til Norge om at den russiske kickbokseren Vjatsjeslav Datsik, kjent som «Røde Tarzan», han blir utlevert.

Foto: Skjermdump: YouTube

Vjatsjelav Datsik

Datsik poserer foran nazistsymboler i Norge.

Foto: Skjermdump / You tube

Kravet ble sendt mandag, melder det russiske nyhetsbyrået t RIA Novosti.

Datsik ble arrestert 21. september i Oslo etter å ha søkt om asyl i Norge. Han er en beryktet nynazist og rømte fra lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg tidligere i år.

Den 33 år gamle russeren fikk avslag på asylsøknaden i oktober, og norske myndigheter har forberedt returen til Russland.

Røde Tarzan

I Russland er Datsik kjent som «Røde Tarzan» og har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen «Slavisk Forbund».

Organisasjonen ble erklært ulovlig i Russland i mars i år, men gruppen skal ifølge den russiske nettavisen ha opprettet kontor i Norge.

Som medlem av det forbudte, nynazistiske partiet «Slaviske forbund» ble han i fjor dømt til forvaring i St. Petersburg.

Schizofreni

Retten fant at han led av schizofreni og Datsik ble først plassert i den rettspsykiatriske avdelingen ved det beryktede, største fengselet i St. Petersburg «Kresti», som betyr «Korset».

Datsik har utmerket seg i kampsporter som ligger under Mixed Martial Arts (MMA), og er kjent for sin aggressivitet både i og utenfor bokseringen.

Flukten til Datsik fra en psykiatrisk klinikk i St. Petersburg fikk mye oppmerksomhet i russiske medier da den ble kjent 24. august i år.

Han var opprinnelig innelåst på en høyrisikoanstalt, men i midten av juli ble han overført til et annet sykehus med lavere sikkerhet.

SISTE NYTT

Siste nytt