Russland innkalte fransk ambassadør i protest mot behandlingen av russiske fotballsupportere

MOSKVA (NRK): Det russiske utenriksdepartementet innkalte i ettermiddag den franske ambassadøren i Moskva til samtale i protest mot det Russland mener er trakassering av russiske fotballsupportere.

Russisk fan

En skuffet, men fredelig russisk fotballsupporter under kampen mellom Russland og Frankrike på Pierre-Mauroy Stadion i Lille onsdag.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Det er trolig flere episoder de siste dagene som gjør at russiske myndigheter nå velger å reagere på behandlingen av russiske fotballsupportere under europamesterskapet i Frankrike.

I går ble en buss med over 40 russiske fotballsupportere holdt tilbake i Sør-Frankrike, og i dag ble en gruppe russiske journalister anholdt en kort periode i Lille.

Det russiske utenriksdepartementet skriver i en pressemelding at det i dag innkalte den franske ambassadøren til Russland Jean-Maurice Ripert til samtale, som det heter på diplomatspråket.

Anti-russiske følelser er bygd opp

«Russiske myndigheter mener at en ytterligere tilspissing av anti-russiske følelser under mesterskapet i vesentlig grad kan skade de fransk-russiske forbindelser», heter det i meldingen som i ettermiddag ble lagt ut på det russiske utenriksdepartementets hjemmesider.

Ifølge det russiske utenriksdepartementet opptrer også franske myndigheter partisk ved å bare foreta denne type handlinger overfor russiske supportere.

«Det er også uakseptabelt ikke å informere russiske diplomater om aksjonen mot bussen og i tillegg holde 43 personer innelukket i flere timer», heter de i uttalelsen.

Russiske myndigheter ber nå Frankrike raskt ta en avgjørelse om hva som skal skje med fotballsupporterne.

Tidligere onsdag sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov at pågripelsen av de russiske supportene er helt uakseptabel. Supporterne var på vei til Lille nord i Frankrike der Russland i dag tapte sin kamp mot Slovakia 1–2.

Franske myndigheter på sin side sier de sitter inne med bevis for at flere av dem som var med i bussen var involvert i bråket i Marseille lørdag der russiske fotballsupportere gikk til angrep på britiske fans inne på selve stadion.

Russiske supportere gikk etter kampen til stormangrep og banket opp flere av de engelske supporterne. Fransk politi sier de har identifisert 29 av de russiske fotballsupporterne, og at disse nå vil bli deportert fra Frankrike.

Samtidig hadde britiske fotballtilhengere i flere dager herjet i gatene i Marseille, og fransk politi mener at de også har sin del av skylden for at det ble bygd opp en hatsk stemning som eksploderte inne på selve stadion under kampen lørdag.

Russiske supportere diskrimineres?

Russiske myndigheter har tidligere fordømt oppførselen til en del av sine supportere under fotball-EM og sagt at de er villig til å betale boten på mer enn 1,4 millioner kroner som det europeiske fotballforbundet har pålagt dem. Men de mener samtidig at både franske myndigheter og store deler av den internasjonale pressen ensidig har gitt russerne skylden for bråket under mesterskapet.

Russland - feiring

Russiske fotballtilhengere feiret sin ene scoring mot Slovakia ved å tenne et såkalt bengalsk lys.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Russlands president Vladimir Putin diskuterte også hendelsene rundt fotball EM med det russiske sikkerhetsrådet i dag. Ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti var tema først og fremst hvordan Russland kan lære av det som har skjedd foran fotball-VM i 2018, som arrangeres nettopp i Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt