Russland hevder de kan ha en korona-vaksine klar i august

Kappløpet om den første koronavaksinen er også blitt storpolitikk. Nå hevder Russland de ligger godt an. – Et Sputnik-øyeblikk, sier sjefen for det statlige investeringsfondet.

FILE PHOTO: Kirill Dmitriev, chief executive of the Russian Direct Investment Fund

DET SAMME SOM SKJEDDE I 1957: – Russland vil være der først, sier Kirill Dmitriev, sjef over Russlands statlige investeringsfond. Han referer til satellitten Sputnik, som var først i verdensrommet.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er Gamaleya-instituttet i Moskva som skal stå bak vaksinen.

– Det er et Sputnik-øyeblikk, sier Kirill Dmitriev, sjef over Russland sitt statlige investeringsfond, til CNN.

Dmitriev refererer til da de i 1957 fikk Sovjetunionen sin første satellitt i verdensrommet. Nå kan de også bli de første med en vaksine mot covid-19.

Offisielle kilder i Russland sier til CNN at de ønsker vaksinen klar før 10. august, og at den først blir gitt til helsearbeidere.

Ingen vitenskapelig data

Det er lite vitenskapelig data ute, og det er derfor ingen som kan verifisere hvor sikker eller effektiv vaksinen vil være.

Men Gamaleya-vaksinen er forventet å få en betinget godkjenning i august, som vil si at det fortsatt gjenstår en del testing før den blir godkjent for allment bruk. Produksjonen av vaksinen vil starte i september, skriver Bloomberg.

For at en vaksine skal bli godkjent, må den gjennom fire faser. Den russiske vaksinen har ennå ikke fullført andre fase.

Vaksineutviklerne ønsker å fullføre den andre fasen innen 3. august, og så teste vaksinen på helsearbeidere i den tredje fasen.

Scientists develop a vaccine against the coronavirus disease in Saint Petersburg

UTVIKLER VAKSINE: På et laboratorium i st. Petersburg står en forsker og prøver å utvikle en vaksine mot covid-19. Bildet ble tatt tidlig i juni i år.

Foto: Anton Vaganov / Reuters

Vaksineforsker ved UiO, Gunnveig Grødeland, synes det er bra at de velger å teste vaksinen på helsearbeidere i den tredje fasen.

– Når du beskytter helsearbeidere vil det redusere belastningen på helsevesenet, såfremt vaksinen fungerer. Da får du effekten før den er formelt godkjent.

Kan stå likt med England og USA

På lørdag sa helseminister Mihail Murashko at myndighetene ikke tror vaksinen vil være allment tilgjengelig før sent på året, skriver Bloomberg.

– Amerikanerne ble overrasket da de hørte piping fra Sputnik. Det er det samme med vaksinen. Russland vil være der først, sier Dmitriev til CNN.

Men det kan hende at Russland ikke blir først denne gangen. Både Oxford-vaksinen og forskergruppen til Moderna i USA har utviklet to gode vaksinekandidater.

– Moderna og Oxford-vaksinen er i fase tre og den starter også i august. Hvis de får resultatene sine om et par måneder, står de likt, sier Grødeland.

Vaksinen skal hjelpe mottakerne med å utvikle antistoffer mot koronaviruset, viser tidlige studier.

VAKSINE UTVIKLET I OXFORD: Vaksinen har fått navnet ChAdOx1 nCoV-19 og kan også bli klar i løpet av året.

Foto: John Cairns / AP

Hun har troen på at Russland kan ha en vaksine klar mot slutten av året.

– Hvis de starter fase tre nå, har man flere måneder hvor man kan følge immunresponser og eventuelle bivirkninger. Og da sørge for at den er klar for befolkningen mot slutten av året.

Grødeland sier det ikke er viktig at dataene ikke er offentlige enda.

– Men det styrker tilliten til vaksinen hvis man faktisk får tilgang på en del av dataene, sier hun.

Gunnveig Grødeland

HAR TROEN PÅ VAKSINEN: Vaksineforsker ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, sier vaksinen kan bli klar mot slutten av året, selv om det ikke er så mye data ute enda.

Foto: Ola Sæther / UiO

Les: Lovende vaksinekandidat mot koronaviruset

Mange smittetilfeller i Russland

Russlands forsvarsdepartement sier at russiske soldater har meldt seg som frivillige til testing. Også direktøren for prosjektet, Alexander Ginsburg, har selv sagt til CNN at han har tatt vaksinen.

Russland har over 800.000 bekreftede tilfeller av koronaviruset. Det er også mye av grunnen til at vaksinen blir så kjapt godkjent.

– Forskerne våre har ikke fokusert på å være først, men for å beskytte folk, sier Dmitriev.

Kritikere hevder likevel at presset på å få en vaksine kommer fra Kreml, som er opptatt av å fremstille Russland som vitenskapelig ledende globalt.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 20.09.2021
5 293
Smittede siste 7 dager
122
Innlagte
841
Døde
4 063 186
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Åtte personer skal være drept og 24 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.