Hopp til innhold

Russland kritiserer NATO-bombing

NATO bomber sivile mål i Libya og går langt ut over mandatet FN har gitt, mener Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Libyske opprørere vil ha våpenhjelp fra USA

Opprørerne i Libya ber om våpenhjelp, men Pentagon er skeptisk og viser til at det befinner seg militante islamister med bånd til Al Qaida blant dem.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Ifølge Lavrov er det alt for mange brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon.

– Dette er uakseptabelt, sier han.

NATO innledet sine bombetokter over Libya for åtte uker siden for å hindre landets regjeringsstyrker fra å begå overgrep mot sivilbefolkningen.

Fly fra seks land, blant dem Norge, har angrepet forsvarsinstallasjoner og det som omtales som kontroll- og kommandosentre.

Nytt NATO-angrep fredag

I Libya hevder myndighetene at et stort antall sivile er drept i et NATO-angrep i byen Brega i dag, melder nyhetsbyrået Reuters. Byen ligger nord i Libya.

Statlig media melder at 16 mennesker er drept og rundt 40 såret i flyangrepet.

TV-bilder viste minst ni lik med en rekke sår som var svøpt inn i laken på ukjent sted.

Meldingene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Bombet bolighus

Ett av de tidligere angrepene var rettet mot bolighuset til Muammar Gaddafis yngste sønn, som ble drept.

Tre av Gaddafis barnebarn ble også drept i angrepet.

Flere andre angrep har vært rettet mot sivile bygninger som man antok ble benyttet av Gaddafi, selv om FN ikke har gitt grønt lys til å rydde den libyske lederen av veien.

USA, Frankrike og Storbritannia har gjort det klart at de vil fortsette krigføringen til Gaddafi-regimet faller.

Norge har derimot varslet nedtrapping, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreket fredag viktigheten av å komme fram til en politisk løsning.

– Løsningen på problemene i Libya er politisk, det kan ikke løses med militære midler alene, sier Stoltenberg.

Hard kritikk

NATO har ifølge Lavrov rammet både sykehus og utenlandske ambassader med sine flyangrep, samt angrepet regjeringsinstallasjoner som ifølge Russland ligger utenfor FN-mandatet.

– Sikkerhetsrådet har ikke åpnet for dette, og NATOs påstand om at de ikke har gått ut over mandatet, holder ikke, sier den russiske utenriksministeren.

Kina, India, Brasil og Sør-Afrika deler ifølge Lavrov Russlands syn på dette.
FN har heller ikke åpnet for militærstøtte til opprørerne, men flere land bidrar nå med rådgivere og forsyninger.

Men ingen har bidratt med tungt militært materiell, noe som kunne ha gjort framrykking enklere i det åpne ørkenlandskapet.

– Vi trenger dødelige våpen, sa opprørslederen Mustafa Abdul Jalil under et besøk i London denne uka.

Forsyningsproblemer

Opprørerne kontrollerer nå en fjellkjede vest i Libya, men sliter med å få inn forsyninger.

Den eneste forsyningsruten er en 200 kilometer lang vei fra nabolandet Tunisia som kontrolleres av libyske regjeringssoldater.

Mat og medisinsk hjelp slipper imidlertid gjennom, og Morten Rostrup i hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser er på plass i den opprørskontrollerte landsbyen Zintan.

Vil ha våpenhjelp av USA

Opprørernes håp er nå at USA skal komme sterkere på banen. Fredag møtte en av opprørslederne tjenestemenn i Det hvite hus, i håp om å få tilgang til Gadaffi-regimets frosne midler i USA, nærmere 1 milliard kroner.

Russland advarer mot dette og mener at det må være opp til FNs sikkerhetsråd å avgjøre hva som skal skje med disse midlene.

– Det er svært viktig å sikre at disse midlene ikke blir brukt til våpen, sier talsmann Aleksej Sazonov for russisk UD.

Skepsis i Pentagon

Skepsisen til opprørerne er fortsatt stor i Pentagon, som frykter at det er ytterliggående islamister med bånd til Al Qaida blant dem. Dette ble bekreftet av forsvarsminister Robert Gates senest torsdag.

– Dette er en av grunnene til at det har vært slik motvilje, i alle fall fra vår side, til å bidra med noen form for våpenhjelp til opposisjonen, sa Gates.

Opplysningene om at det er militante islamister blant opprørerne, er langt på vei bekreftet av opprørerne selv, mener Gates.

– Vi har mottatt informasjon, og vi hører fra opposisjonen at de forsøker å isolere disse menneskene og få dem ut av bevegelsen. De innser hvilken risiko dette innebærer når det gjelder internasjonal støtte, sa Gates.


SISTE NYTT

Siste nytt