– Putin har oppnådd mye i Syria, derfor trekker han seg ut

– Russland har gitt Syrias president Bashar Al-Assad en mulighet til å beholde makten, derfor kan mesteparten av de russiske styrkene nå trekkes ut, sier forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Russiske jagerfly forlater Syria

HJEMOVER: De første russiske jagerflyene forlater en av basene i Syria.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Russlands president Vladimir Putin gjorde det mandag ganske overraskende klart at han vil trekke mesteparten av de russiske militære styrkene ut av Syria.

Det skal skje fort, de første jagerflyene og transportflyene er allerede sendt til hjemlandet.

Men en del av styrken skal fortsatt bli i Syria, det er litt uklart hvor stor den skal være.

Russisk utstyr

TIL RUSSLAND: Russiske soldater laster ammunisjon inn i et transportfly som skal tilbake til hjemlandet.

Foto: Ap

Assad fortsatt med

julie wilhelmsen

OPPNÅDD MYE: – President Putin er en kløktig realpolitiker som gir Syrias leder nye muligheter, sier forsker Julie Wilhelmsen ved NUPI.

– Tidligere krevde vestlige land at president Bashar Al-Assad måtte trekke seg før det ble mulig å forhandle om Syrias fremtid. Men gjennom sin krigføring har Russland styrket Assads stilling, og fått aksept for at han inntil videre skal være med.

Det er ett av målene som president Putin har klart å oppnå, sier forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt til NRK.

Putin overrasker

– Krigføringen i Syria har også vært kostbar for Russland. Den kommer samtidig med en alvorlig økonomisk krise i landet, og det kan være noe av grunnen til tilbaketrekkingen, understreker Wilhelmsen.

Men hun sier at dette utspillet likevel kom overraskende.

– President Putin har igjen vist at han er en kløktig realpolitiker. Han spiller sine kort godt på et tidspunkt da amerikanske myndigheter ikke er like handlingsdyktige som de pleier å være.

Putin ut fra Syria

OVERRASKENDE: President Vladimir Putin møter sine nærmeste ministre for å drøfte tilbaketrekkiingen fra Syria.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Afp

Seriøs aktør

– Russland ønsker nå å framstå som en seriøs aktør i internasjonal politikk. Det er en av årsakene til at russerne nå trekker tilbake mye av sine militære styrker i Syria, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen til NRK.

 Per Christian Gundersen

NYTT UTSPILL: – Russland vil framstå som en seriøs aktør i internasjonal politikk, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen.

Han mener at president Putin nå spiller ballen over til partene som skal prøve å bli enige i fredsforhandlingene i Geneve.

– Det kan se ut som om USA og Russland har blitt enige om å presse de regionale og lokale aktørene til å forsøke å finne en diplomatisk løsning.

Assad ikke hellig

– Det russerne gjør nå, viser at president Assad ikke er hellig for dem, sier Gundersen.

Men han mener at Russland ser seg tjent med at regimets apparat fungerer i en overgangsperiode.

– Russerne har ikke gått mot planen som sier at en overgangsregjering bør komme på plass innen seks måneder, og at det bør holdes frie valg innen 18 måneder.

Men uansett hva som skjer, kommer Russland ifølge Gundersen fortsatt til å være en sentral aktør i Syria, både militært og politisk.

SISTE NYTT

Siste nytt