Russland beskylder ukrainsk protestleder for terror-planlegging

Russland mener lederen av en ukrainsk nasjonalistgruppe har oppfordret til terroranslag på russisk jord. Nå etterlyses han internasjonalt. Men NUPI-ekspert stiller seg tvilende til det russiske utspillet – som han betrakter som propaganda.

Dmytro Yarosh

Russiske myndigheter har ettersøkt Dmitry Yarosh, en av de ukrainske protestlederne, som de mener har oppfordret til terroranslag på russisk jord.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Under protestene på Maidan ble Dmitry Yarosh hyllet som en av heltene: Han har blitt omtalt som en av de drivende kreftene bak folkeopprøret som til slutt tvang tidligere president Viktor Janukovitsj fra makten.

Russland mener imidlertid at Yarosh er en svært farlig mann.

Vladimir Markin, talsmann for landets etterforskningskomité, opplyser til nyhetsbyrået Ria Novosti at den høyreradikale profilen nå er ettersøkt internasjonalt fordi han skal ha oppfordret til terror og ekstremisme på russisk jord.

Fryktet hackerangrep

Ifølge Markin skal Yarosh ha kommet med sitt påstått ulovlige budskap i et innlegg på «Russlands Facebook» Vkontakte. Angivelig skal han ha anmodet islamistlederen Doku Umarov, iblant referert til som «Russlands bin Laden», om å samarbeide om å slå til mot Kreml.

Den høyreradikale gruppen «Pravij sektor», som Yarosh tilhører, benekter imidlertid at de skal ha fremmet denne oppfordringen.

Snarere påstår de at det må være Kreml-folk som har hacket gruppens Vkontakte-profil og skrevet en falsk melding hvor Yarosh ber om et samarbeid med Umarov.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Store demonstrasjonar i Kiev.

Store folkemengder deltok i protestene på Maidan. Her skal den nå terroranklage høyreradikale profilen ha vært en av hovedskikkelsene.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

– Ikke anti-russisk

«Pravij sektor» var sentral i protestene på Maidan, særlig da de begynte å tilta i styrke. Gruppen mener nå at russerne sannsynligvis ønsker å hevne seg på dem, fordi den Russland-vennlige presidenten Janukovitsj ble drevet ut av kontoret.

– Dette er organisert fra Kremls side for å stemple oss som terrorister, sier en talsmann for gruppen.

Vladimir Putin

Den ukrainske nasjonalistiske gruppen «Pravij sektor» er kritisk til Russlands president Vladimir Putin.

Foto: MIKHAIL METZEL / AFP

«Pravij sektor» betrakter seg riktig nok som en paramilitær organisasjon, som har sitt utspring i en rekke nasjonalistiske og patriotiske grupper. De ifører seg uniformer og maskerer seg og går for å være sterkt Kreml-kritiske. Gruppen avviser imidlertid at de har terroristiske hensikter.

– Vi er ingen anti-russisk organisasjon. Det er vi er mot, er Putins imperialisme og sjåvinisme, sier talsmannen ifølge The Moscow Times.

Del av ordkrigen

Helge Blakkisrud

Russland-ekspert Helge Blakkisrud ved NUPI mener saken føyer seg inn i rekken av propagandautspill fra de ulike sidene i konflikten.

Foto: NUPI

Helge Blakkisrud, forsker og Russland-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, har ingen tro på at ukrainske grupper planlegger terroranslag i Russland.

Utspillet om Yarosh’ angivelige terror-oppfordring må ses i en sammenheng med ordkrigen som nå utspiller seg mellom Russland og Ukraina, mener han.

– Dette passer inn i den russiske fortolkningen av hendelsene i Ukraina, hvor man mener at det er ekstreme nasjonalister som har kommet til makten i Kiev. Ved å hevde at disse nå oppfordrer terrorgrupper om å gjennomføre aksjoner på russisk jord, lar man det tjene som bevis på hvor langt de ukrainske nasjonalistene er villige til å gå, sier Blakkisrud til NRK.no.

– Det er hele tiden en fare for nye terroranslag i Russland – fremfor alt Nord-Kaukasus er utsatt. Dette har man vent seg til å leve med. At det skulle være noen direkte forbindelser mellom Ukraina og disse terrorgruppene, er imidlertid helt usannsynlig, legger han til.

SISTE NYTT

Siste nytt