NRK Meny
Normal

Russland frykter OL-terror

Opprørerne har lovet å ta krigen til Russland. Om fire år arrangerer landet olympiske leker i Sotji.

Bombeangrepet i Moskva 29.mars 2010

Russerne vil unngå scener som dette under OL i Sotji om fire år.

Foto: Scanpix/AP/Dmitry Lovetsky

– Spektakulære angrep som gisseltaking eller selvmordsangrep er de største risikiene, sier Svante Cornell ved Institutt for sikkerhets- og utviklingspolitikk til den svenske avisen Aftonbladet .

Les også: – Jeg beordret Moskva-bombene
Les også: Minst tolv drept i Dagestan
Les også: Sørgjedag etter Moskva-terror

Og stort mer spektakulært en aksjoner mot OL går det knapt an å få det.

Samtidig har ett spørsmål begynt å melde seg: dersom opprørerne kan slå til i hjertet av den russiske hovedstaden, hva hindrer dem i å slå til i Sotji som ligger mye nærmere Tsjetsjenia?

– Ingenting kan stoppe dem

Etter at de såkalte «svarte enker» slo til med to selvmordsbomber som drepte 39 mennesker på metroen i Moskva mandag, uttalte lederen for det russiske parlamentets sikkerhetskommité Vladimir Vasiliev følgende:

– Når de først har bestemt seg, kan ingenting stoppe dem.

Video Steinfeld kommenterer terrorangrepet i Moskva

Hans Wilhelm Stenifeld sier terrorangrepet i Moskva viser at opprørerne har bygget seg opp.

Onsdag la den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov ut en video der han sier at det var han som beordret aksjonene mot den russiske hovedstaden. Mannen kaller seg «Emiren av Kaukasus», og har flere ganger truet med å angripe russiske sivile og millitære mål i Russland.

I en video fra 14. februar i år sier han at han og hans menn vil angripe mål i russiske byer.

- Russerne forstår ikke at krigen er kommet til deres hjem, til deres gater, til deres byer. De tror ikke krigen vil komme i det hele tatt - de tror krigen er noe som bare foregår på fjernsynsskjermene et sted langt borte i Kaukasus - og forstår ikke at det angår dem. Vi planlegger, om Gud er villig, til å bevise for dem at krigen også kommer til deres hjem. Så krigssonen vil utvides, hvis Gud vil, til hele det russiske territoriet. Og jeg tror vi vil lykkes det kommende året, hvis det er Guds vilje og hvis vi er ærlige i våre hensikter og ærlige i vårt forhold til Gud, heter det i videoen.

Terror-magnet

Nå frykter Cornell at OL i Sotji kan forvandles til terrorens OL.

– At Sotji blir en stor motivasjonsfaktor er et marerittscenario for Russland. OL er et prestisjeprosjekt for Vladimir Putin, og den metoden russiske myndigheter bruker for å håndtere denne typen problemer, er våld og undertrykking, sier Cornell til Aftonbladet.

Video Putin: - Terroristene skal knuses

Statsminister Vladimir Putin er klar for å bruke harde midler for å stoppe terror i Russland.

Det kan føre til at enda flere av Kaukasus ungdommer lar seg verve hos opprørerne. Da får et mangehodet troll enda flere hoder.

– Dersom den russiske regjeringen vil ta i med harde hansker, så har de en utmerket anledning til å gjøre det nå. Disse gruppene fungerer imidlertid som et nettverk uten fast hierarki eller lederskap, så det er veldig vanskelig å få has på denne typen motstand som har bred forankring i folket lokalt, sier Cornell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt