Hopp til innhold

Russland mener USA gjentar Irak-bløff i Syria

– Når USA påstår Assadregimet i Syria bruker kjemiske våpen, er dette fabrikkerte anklager, sier lederen for utenrikskomiteen i den russiske dumaen i dag.

Barack Obama

Lederen for utenrikskomiteen i den russiske dumaen beskylder Barack Obama for å bløffe når det gjelder kjemiske våpen i Syria.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Aleksej Pusjkòv sier de amerikanske anklagene skal tjene som påskudd til militær intervensjon i Syria.

Pusjkov trekker parallellen til USAs falske påstander om at diktatoren Saddam Hussein i sin tid hadde masseødeleggelsesvåpen. Dette sikret FN-mandatet for den USA-ledete invasjonen i Irak etter at daværende utenriksminister i USA, Collin Powel, la frem såkalte bevis for påstanden i FNs sikkerhetsråd. Men bevisene var fabrikkerte og falske.

LES OGSÅ: – USA vil sende våpen til syriske opprørere

Ba om unnskyldning

Aleksej Pusjkov (t.h. ) sammen med Thorbjørn Jagland.

Aleksej Pusjkov, her sammen med Thorbjørn Jagland, mener USA prøver rettferdiggjøre en militær inngripen i Syria.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Collin Powel som i 1991 ledet den første invasjonen av Irak som forsvarssjef den gangen i USA, måtte siden offentlig be om unnskyldning for at han forledet FNs sikkerhetsråd til å tro at Irak ti år etter hadde masseødeleggelsesvåpen. Verken før eller senere fant FNs våpeninspektører noe bevis for dette.

– Nå følger Obama samme linje som George Bush!, skriver leder for utenrikskomiteen i den russiske dumaen, Aleksej Pusjkov på Twitter.

Før den siste invasjonen av Irak i forrige tiår, fikk president Vladimir Putin støtte både fra daværende forbundskansler Gerhard Schröder i Tyskland og Frankrikes president Jaques Chiraq i motstand mot USAs plan om å invadere Irak.

Dermed ble aksen Moskva-Berlin-Paris aktivert i europeisk politikk for første gang siden 1848. Påstanden om at USAs prøver seg på samme, forfalskede vinkelskriveri som i 2003 når det gjaldt Irak, kan tjene til å friske opp fransk og tysk politisk hukommelse om tiden for ti år siden.

LES OGSÅ: Regjeringsstyrkene forbereder storoffensiv i Syria

Russland står fast med støtte til Assadregimet

Vladimir Putin svarte på spørsmål fra publikum

Vladimir Putin sier Russland er kontraktforpliktet til å levere avanserte luftvernraketter til Syria.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Selv om president Vladimir Putin under toppmøtet med EU-kommisjonen i Jekaterinburg den 4. juni avslørte, at Russland ennå ikke har levert bakke-til-luft-rakettsystemet S 300 til Assadregimet, sier russerne de er kontraktbundet til å levere dette kanskje verdens beste våpen mot luftangrep.

Kontroll med luftrommet var nøkkelen til USAs strategi i Irak både i 1991 og i 2003, samt over Libya da den arabiske våren satte inn. De russiske S 300-rakettene kan bli en meget farlig trussel mot amerikanske fly dersom de kommer på plass i Syria.

Slik sett er S 300-rakettene et gult kort fra Russland til USA om ikke å tenke på å intervenere på egen hånd uten FN-mandag i Syria. Og i FNs sikkerhetsråd vil Russland utvilsomt bruke sin vetorett mot at USA, med følge av særlig Storbritannia, skulle få et FN-mandat til å gripe militært inn i Syria.

For øvrig kostet Irak-krigen med reservasjonsløs, britisk støtte både æren og jobben for den britiske statsminister Tony Blair.

LES OGSÅ: Norsk offiser: – Assad bruker Qusair-seieren til propaganda

LES OGSÅ: Den syriske hæren ber opprørarane overgi seg eller døy

Russland og stabiliteten rundt Syria

FN-styrkar på Golanhøgdene

Østerrike trekker seg nå ut av observatørstyrken på Golanhøydene, og Russland fikk spørsmål om å erstatte dem.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Fordi Syria geografisk ligger så nær den russiske interessesfæren i Kaukasus og Kaspihavet, er den geopolitiske faktor viktigere for Kreml enn både den russiske marinebasen i Syria og klientforholdet til Assadregimet.

Med sin leverandør-rolle når det gjelder sivil, kjernefysisk teknologi til Iran, spiller Russland også indirekte en rolle fordi Hizbollah, som er sterkt Iran-støttet, nå har gått inn i borgerkrigen i Syria på Assadregimets side.

Så i det storpolitiske spillet har Russland langt flere kort å spille med enn vetoretten i FNs sikkerhetsråd.

Nylig spurte også FNs generalsekretær om Russland kunne erstatte østerrikske, fredsbevarende styrker på syrisk side av Golan-høydene. Dette avviste Israel fordi vetomakter i FN ikke kan delta i FNs fredsbevarende operasjoner.

Samarbeid mot terror

Vladimir Putin og Benjamin Netanyahu.

Vladimir Putin (t.v.) og Benjamin Netanyahu har samarbeidet godt i kampen mot terror. Her fra et møte i Moskva tidligere i år.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Men siden 2001 har Israel og Russland hatt et godt samarbeid i kampen mot terror, hver femte israeler har russisk som morsmål og det bilaterale forholdet mellom Russland og Israel er godt.

Når Putin nøler med å levere S 300-rakettene til Assadregimet, kan dette tolkes som en tilbakeholdenhet fordi nettopp Israel sterkt har signalisert, at slike våpen på plass i Syria, kan føre til alvorlige, israelske motreaksjoner.

Så president Vladimir Putin står oppe i et dilemma regionalt når det gjelder det gode forholdet til Israel på den ene siden, og det gode forholdet til Assadregimet i Syria på den andre siden.

LES OGSÅ: FN mener det er brukt kjemiske våpen i Syria

LES OGSÅ: Syriske opprørarar truar med å jage Hizbollah til helvete

LES OGSÅ: Skjær i sjøen foran Syria-møte

SISTE NYTT

Siste nytt