NRK Meny
Normal

Russland ber Tyrkia forklare seg

Russland forlanger en forklaring av tyrkiske myndigheter som i går tvang et syrisk passasjerfly på vei fra Moskva til Damaskus til å lande i Ankara.

Syrisk fly tvunget til å lande

Det syriske passasjerflyet ble tvunget til å lande i Ankara.

Foto: TRT

Det russiske utenriksdepartementet mener aksjonen satte passasjerenes og besetningens liv og sikkerhet i fare. Det var 17 russerne blant de 30 passasjerene om bord i flyet.

Les også: Tyrkia beordret syrisk fly til å lande

Departementet opplyser at Tyrkia ikke ga russiske diplomater adgang til de russiske passasjerene.

Torsdag formiddag utsatte Russlands president Vladimir Putin et planlagt besøk til Tyrkia. Besøket var planlagt til mandag 15. oktober. Putins talsmann sier at besøket vil bli gjennomført seinere. Han vil ikke svare på om utsettelsen har sammenheng med flyet.

Tvunget ned i Ankara

Tyrkiske myndigheter hadde opplysninger om at flyet skulle ha med militært utstyr fra Moskva til det syriske regimet.

Tyrkiske jagerfly gikk på vingene da flyet befant seg i tyrkisk luftrom, og tvang det til å lande i Ankara.

Flyet kunne i natt fortsette turen til Damaskus etter at tyrkiske myndigheter hadde gjennomsøkt lasten, og beslaglagt deler av den.

Tyrkerne har ikke opplyst hva beslaget besto i, men ifølge den statlige fjernsynskanalen TRT dreier det om militært kommunikasjonsutstyr.

– Ikke våpen i lasten

Russerne nekter for at det var våpen eller ammunisjon i lasterommet.

– Det var verken våpen eller annet militært utstyr med flyet, sier en kilde i Det russiske våpeneksportrådet til nyhetsbyrået Interfax.

– Dersom vi skulle ha sendt våpen eller militært utstyr til Syria ville vi ha gjort det på en lovlig måte, og i hvert fall ikke sendt det i hemmelighet med et passasjerfly, sier kilden.

Russland er en viktig støttespiller for Assad-regimet og har flere ganger lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot syriakritiske resolusjoner.

Tyrkia har lenge støttet de syriske opprørerne i borgerkrigen. Spenningen har økt kraftig de siste par ukene etter at syriske granater rammet en tyrkisk grenseby og drepte fem av innbyggerne.

Etterpå har flere syriske granater eksplodert på tyrkisk side av grensen. Tyrkia har hver gang svart med å skyte mot mål i Syria. Etter at passasjerflyet ble tvunget til å lande i Ankara, har spenningen økt ytterligere.

– Piratvirksomhet

Myndighetene i Syria kaller hendelsen piratvirksomhet, og et brudd på sivile luftfartsavtaler.

Tyrkia hevder at landet har holdt seg til folkeretten.

– Vi hadde fått opplysninger om at flyet hadde en last som i alle fall ikke er i tråd med sivile luftfartsavtaler, sier utenriksminister Ahmed Davutoglu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt