NRK Meny
Normal

Russland ber Trump vise tilbakeholdenhet

– Den som er den sterke part må vise tilbakeholdenhet, sier den russiske viseutenriksministeren Sergej Rjabkov. Bakgrunnen er konflikten om Nord-Korea.

US Russia Sergey Ryabkov

Den russiske viseutenriksministeren Sergej Rjabkov advarer USA mot å handle overilt overfor Nord-Korea.

Foto: Richard Drew / AP

Russland har felles grense med Nord-Korea og den strategisk viktige byen Vladivostok ligger svært nært konfliktområdet.

Russland har hele tiden oppretthold nær kontakt med regimet i Pyongyang, selv om forholdet er langt fra det som var mellom Sovjetunionen og Nord-Korea.

North Korea Gulf

To av de mange tusen gjestearbeidere fra Nord-Korea som sørger for at statskassen får hardt tiltrengt utenlandsk valuta. De to opptrer på en restaurant i Dubai, andre bygger veier.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Gjestearbeidere fra Nord-Korea

Handelen mellom Nord-Korea og Russland er svært begrenset, men Gazprom har lenge hatt planer om å bygge en gassrørledning gjennom Nord-Korea til Sør Korea, noe som kunne gi Nord-Korea inntekter i form av transittavgifter.

North Korea Obit Kim Jong Il Dmitry Medvedev, Kim Jong Il

Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong Il besøkte i august 2011 Russland, der han møtte Russlands daværende president Dmitrij Medvedjev i Ulan Udde.

Foto: Dmitry Astakhov / Ap

I tillegg har det vært mye oppmerksomhet rundt de nordkoreanske gjestearbeiderne i Russland, et system der arbeiderne forplikter seg til å gi en stor del av inntekten til staten.

Nordkoreanske arbeidere har blant annet vært med å bygge den mye omdiskuterte nye fotballarenaen i St. Petersburg, og er svært populære som gjestearbeidere i Vladivostokområdet.

Artikkel i New York Times om nordkoreanske gjestearbeidere i Russland

Ønsker forhandling

Russland har hele tiden sagt at det er viktig å få i gang igjen forhandlingen om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

Selv om landet har kritisert Nord-Korea for den siste prøvesprengningen, sa landets viseutenriksminister Sergej Rjabkov mandag at den eneste måten å få løst krisen på, er å sette seg ned for å forhandle.

Rjabkov advarer også USA mot å handle overilt.

– En dum handling kan lede til en eksplosjon, til en politisk eksplosjon, en militær eksplosjon og ikke bare en atomeksplosjon sa Rjabkov.

Kim Jong-un

Den nordkoreanske lederen og det som skal være en atombombe. Det er slikt russerne mener forhandlinger kan stanse.

Foto: STR / AFP

USA har ansvaret

Han sa også at USA som den militært sterke parten i konflikten har et spesielt ansvar for å unngå at den tilspisser seg ytterligere.

Selv om Russland på samme måte som Kina i FNs sikkerhetsråd kommer til å slutte seg til en skarp reaksjon mot den siste nordkoreanske prøvesprengningen, kommer landet også til å kreve at USA må komme med forslag om hvordan krisen kan løses gjennom forhandlinger.

Spent mellom Russland og USA

USA og Russland står nå midt opp i en diplomatisk krig der USA i helgen stengte det russiske generalkonsulatet i San Francisco og to av ambassadens handelsrepresentasjoner i New York og Washington.

Russland kan komme til å bruke krisen på den koreanske halvøya i det maktspillet som nå pågår mellom Moskva og Washington.

Samtidig er russiske myndigheter bekymret over at USA gjennom å plassere ut anti-rakettbatterier i Sør Korea kan være med på å forandre den strategiske balansen i området.

– Det er uunngåelig at det som nå skjer gjør at vi må reagere. Det handler om den militære balansen i området, sa Rjabkov nylig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt