Russland og USA enige om forlenget våpenhvile

Den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, møtte i dag sin russiske motpart, Sergej Lavrov. De ble enige om å forlenge våpenhvilen i Syria.

To gutter i Syria

ØDELAGTE HUS: To gutter går gjennom hovedstaden Damaskus på den første dagen av Eid al-Adha-feiringen i går.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

Våpenhvilen som er forhandlet fram av Russland og USA, utløper onsdag kveld etter å ha vart i 48 timer. Planen er at den skal forlenges annethvert døgn framover.

Få timer før våpenhvilen utløper, er USA og Russland enige om at våpenhvilen må fortsette for å sikre at FNs nødhjelpssendinger kommer trygt frem

Nå må partene i Syria bli enige, for at våpenhvilen skal fortsette.

Tidligere på dagen kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet at russiske fly har bombet IS-stillinger i nærheten av oldtidsbyen Palmyra.

Ekstremistgruppene IS og Jabhat Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, omfattes ikke av våpenhvileavtalen.

Ustabil våpenhvile

I følge russiske Tass.ru sier presidentens talsmann Dimitrij Peskov at det viktigste nå er å separare opposisjonen og terroristene.

– Nøkkeloppgaven er å vente til linjen er dratt opp mellom den moderate opposisjonen og terroristgruppene. Uten det er videre fremskritt umulig, sier talsmannen til det russiske nettstedet.

Han mener også at våpenhvilen som går ut i kveld er veldig ustabil, men at den likevel gir håp i den vanskelige situasjonen i Syria.

– Våpenhvilen gir oss håp for en fredfull atmosfære til en politisk plattform, men så langt er den veldig skjør, sier Peskov.

Ingen overtramp

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon håper på en forlenget våpenhvile for partene. Onsdag var han i samtaler med Russland og USA for å sikre at de presser alle sider i Syria til å garantere for sikkerheten til FNs nødhjelpssendinger.

FN har ikke sendt nødhjelpspakker til Syria under våpenhvilen, da de ikke har hatt de nøvdendige trygghetsgarantiene for leveransen.

Men det syriske observatoriet for mennskerettigheter har bekreftet til Reuters at de ikke har registrert en eneste sivilt eller millitært dødsfall som følge av krig i de første 48 timene av våpenhvilen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt