Normal

Tonnevis av parmesan ødelagt på direkt'n

Parmesan som kjøres over og begraves, dansk bacon som kastes inn i forbrenningsovner og tomater som knuses til saft er siste kapittel i sanksjonskrigen mellom EU og Russland.

Russiske myndigheter destruerte store mengder parmesan i dag

SE VIDEO: Store ostehjul ble valset ned og skulle graves ned fordi osten er europeisk produsert, ifølge det russiske mattilsynet.

Russland innførte i fjor importforbud av en rekke matvarer produsert i land som støtter de økonomiske sanksjonene mot landet i forbindelse med den russiske involveringen i Ukraina.

I forrige uke signerte den russiske presidenten Vladimir Putin en ordre som sier at all mat som ført inn i Russland og som bryter med importforbudet, skal destrueres.

– Fra i dag av skal jordbruksprodukter, råvarer og prosessert mat som kommer fra land som har vedtatt økonomiske sanksjoner mot russiske foretak eller personer og som kommer innunder forbudet mot å importere mat til Russland, destrueres, heter det i en uttalelse fra det russiske landbruksdepartementet torsdag.

For selv om det er «njet» for en rekke matvarer, fra italiensk parmesan til spansk spekeskinke og norsk laks, forsøker kreative forretningssjeler å omgå forbudet ved å merke om varene, slik at de tilsynelatende er produsert i land som ikke er omfattet av importforbudet.

Ostefest

Russiske tv-kanaler sendte i dag direkte fra destrueringen av 9 tonn med beslaglagt parmesanost i Belgorod-regionen, som grenser mot Ukraina.

Osten var tatt inn i Russland fra Ukraina i umerkede bokser. Det russiske mattilsynet mente osten var EU-produsert og beordret den ødelagt.

I Smolensk-regionen ble to vognlass med tomater og tre lass med nektariner og ferskener knust, fordi matinspektørene mente dokumentene var forfalsket. Og i en annen region ble 35 tonn med dansk svinekjøtt og bacon – på vei til Ukraina – kastet i en forbrenningsovn, tilsynelatende fordi kjøttet manglet veterinærdokumenter.

114 kilo svinekjøtt med opphavsdokumenter fra Brasil – beslaglagt på grensen mellom Russland og Kasakhstan – ble brent noen dager tidligere. Mattilsynets inspektører mente kjøttet kom enten fra Polen eller Tyskland og dermed var ulovlig innført.

Ost som betegnes som ulovlig impotert destrueres i Belgorod-regionen, Russland

Ifølge ordren som er utstedt av presidenten skal matvarene alltid ødelegges i front av vitner og det hele skal filmes, for å hindre korrupsjon. Tjenestemenn trues også med straffeforfølgelse hvis de bokstavelig talt spiser av lasset og forsyner seg av de forbudte varene.

Foto: - / Afp

Vekker harme

Men myndighetens «matkampanje» vekker både harme og sarkasme, gitt at millioner av russere lever i fattigdom og enda flere merker de økonomiske nedgangstidene. Matprisene har blant annet gått opp som følge av importforbudet.

En underskriftskampanje lansert på nettstedet change.org samlet på kort tid 265.000 signaturer. Underskriverne forlanger at maten må kunne gis bort i stedet for å bli ødelagt.

Næringslivsavisen Vedomosti kaller matbrenningen «en oppvisning av barbari», og Kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov, som normalt er på linje med Putin og styresmaktene i Kreml, karakteriserer tiltaket som «ekstremt». Han mener maten enten kan deles ut til funksjonshemmede eller sendes til prorussiske separatistgrupper i Øst-Ukraina.

Den kjente, opposisjonelle bloggeren Alexej Navalny kunne ikke dy seg og postet en bitende kommentar både mot myndighetene og media i sin Twitter-spalte.

– I Belgorod har de startet å ødelegge 10 tonn med ost, og mediene rapporterer som om våre tropper rykker frem på den 2. ukrainske fronten, skrev Navalny, med henvisning til sovjetisk felttog under 2. verdenskrig.

Myndighetene presiserer at det fortsatt er lov for russere på utenlandsreise å ta med matvarer hjem, så lenge de fortærer dem selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt