Hopp til innhold

Russland benekter ultimatum - Ukraina frykter aksjon i natt

SIMFEROPOL/OSLO (NRK.no): Russland avviser at det skal være stilt et ultimatum overfor Ukraina. Men ukrainerne våger ikke å senke skuldrene.

Russlands president Putin

Russlands president Vladimir Putin håndhilser på sjefen for landets vestlige militærdistrikt, Anatoly Sidorov, da han tidligere mandag besøkte militærøvelsen han har satt i gang i denne regionen. Like bak dem Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Tidligere mandag kom det frem at lederen for den russiske svartehavsflåten skal ha stilt et ultimatum overfor ukrainske styrker på Krim-halvøya.

– Hvis de ikke overgir seg innen klokken 5 i morgen (klokken 4 norsk tid, red.anm.), vil et virkelig angrep bli iverksatt mot de væpnede styrkenes enheter og avdelinger over hele Krim, lød meldingen ifølge nyhetsbyrået Interfax i Ukraina.

Nå avviser en talsmann for svartehavsflåten at et slikt ultimatum skal være stilt.

– Vi er vant til daglige beskyldninger om at vi vil bruke makt mot våre ukrainske kolleger, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men representanter for det ukrainske forsvarsdepartementet våger ikke å stole på at faren er over.

– Det kan skje klokken 1, 2 eller 3, sier en talsmann ifølge AFP.

Jakub M. Godzimirski

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Nupi.

Foto: NUPI

Truslene som angivelig ble fremsatt tidligere i dag var svært sterke.

– Det kan fort oppstå en farlig situasjon, sier Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til NRK.no.

Han legger til:

– Ting kan komme ut av kontroll.

Veier, flyplasser og havner blokkert

Russland har i løpet av de siste dagene tatt kontroll over stadig flere institusjoner på Krim-halvøya. Veier, flyplasser og havner har blitt blokkert. Luftrommet har til tider vært lukket for trafikk. Væpnede menn har satt opp kontrollposter flere steder, de har blokkert ukrainske forsvarsbaser – og militære installasjoner skal ha blitt utsatt for sabotasje.

Lørdag sikret president Vladimir Putin seg de nødvendige fullmakter for å angripe Ukraina militært. Han poengterte imidlertid at han «ville se an utviklingen».

Nå kan imidlertid timeglasset være i ferd med å renne ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russisk marineskip i Sevastopol

Russland har sendt ekstra personell og materiell til Krim-halvøya.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– Ytterligere eskalering

– Det er vanskelig å si hva som motiverer russerne til dette akkurat nå. De har stått mot hverandre noen dager. Dette er en ytterligere eskalering av konflikten, sier seniorforsker Godzimirski.

På et møte i går fordømte NATO Russlands opptrapping på det sterkeste.

– Det Russland gjør nå i Ukraina, bryter med prinsippene i FNs charter. Det truer fred og sikkerhet i Europa. Russland må stoppe sine militære aktiviteter og trusler, sier forsvarsalliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

NATO Secretary-General Rasmussen

NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Russland truer sikkerheten i hele Europa.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Det russiske forsvarsdepartementet avviser NATO-kritikken.

– Vi tror ikke at et slikt utspill vil bidra til å stabilisere situasjonen i Ukraina. Snarere tjener det som en oppmuntring for de kreftene som vil bruke de aktuelle hendelsene til å oppnå sine uansvarlig politiske mål, heter det i en uttalelse fra departementet, gjengitt av Reuters.

Men at russerne tar stadig mer kontroll, hersker det ingen tvil om.

Da NRKs reportasjeteam i morges kjørte den åtte mil lange strekningen fra Simferopol til Sevastopol på Krim, ble en ukrainsk kontrollpost observert langs veien. På vei tilbake sent i ettermiddag var de ukrainske tjenestemennene borte.

Jagerfly krenket ukrainsk luftrom

Samtidig som ordkrigen fortsetter, arbeider diplomater og toppolitikere for fullt for å forsøke å meisle ut en fredelig løsning. Blant annet skal Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og USAs visepresident Joe Biden ha diskutert situasjonen i Ukraina på telefon nå i ettermiddag.

Vakthold uten hovedkvarteret i Simferopol på Krim-halvøya

Den militære tilstedeværelsen på Krim-halvøya har økt betydelig i det siste.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Tidligere mandag ble det meldt om at russiske jagerfly hadde krenket ukrainsk luftrom over Svartehavet flere ganger. Ukrainske grensevakter opplyste også til AFP at russiske styrker nå «strømmer inn» på Krim-halvøya.

I løpet av de siste 24 timene skal ti russiske kamphelikoptre og åtte militære fraktfly ha landet på Krim, mens fire russiske krigsskip har vært i havnen i Sevastopol siden lørdag.

EUs utenriksministre har mandag sittet i krisemøte i Brussel.

– Vi har allerede gitt uttrykk for dyp bekymring for situasjonen. Den er ikke blitt bedre, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

SISTE NYTT

Siste nytt